În perioada 20 iunie - 24 iulie, la UMF Craiova a avut loc competiția internă de granturi destinată tinerilor cercetători, proiectele câștigătoare urmând să fie implementate până la 15 noiembrie 2024.
În cadrul competiției au fost depuse 38 de proiecte, dintre care 15 au fost declarate câștigătoare. Bugetul total a fost de 750.000 lei, suma provenind din fondurile de cercetare primite de la Ministerul Educației în baza contractului instituțional.
„Proiectele câștigătoare își propun să exploreze o varietate de teme esențiale, ce vizează îmbunătățirea diagnosticării și tratamentului diverselor afecțiuni. De la dezvoltarea nanotehnologiilor inovative pe bază de polimeri pentru obținerea de biomateriale hibride, la utilizarea datelor satelitare pentru monitorizarea expunerii la poluanți atmosferici în timpul sarcinii, studiile abordează subiecte extrem de relevante pentru sănătatea publică”, se menționează într-un comunicat remis redacției.
Printre direcțiile ce reflectă preocuparea pentru cercetare și excelență medicală se numără predicția diabetului zaharat prin biomarkeri la pacienții cu artrită psoriazică și psoriazis, integrarea metodelor biologice și comportamentale în evaluarea tratamentelor oncologice, dar și rolul markerilor imunohistochimici în depistarea invaziei tumorale.
„Descoperirea unor noi markeri pentru predicția mortalității în tuberculoză și malnutriție prin învățare automată, precum și testarea in vivo a extractelor de Portulaca oleracea cu efecte asupra funcțiilor hepatice și cerebrale subliniază potențialul colaborărilor interdisciplinare. Fie că este vorba de evaluarea stresului oxidativ în ciroza hepatică sau de studierea polimorfismelor genetice în scleroza multiplă, aceste cercetări susțin inovarea și avansul tehnologic în domeniul medical și pot contribui la îmbunătățirea medicinei personalizate și a prognosticului pentru pacienții din întreaga țară”, se mai spune în comunicat.
Proiectele au fost evaluate de experți din comunitatea BrainMap.
Competiția are ca scop sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în științe, angajați cu contract de muncă pe perioadă neterminată în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova, care doresc să își dezvolte o carieră profesională în activitatea de cercetare științifică în cadrul instituției.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe