Raportul medical este o piatră de temelie în relaţia cu pacientul și un document pe care îl vor folosi și alţi medici. Tocmai de aceea, responsabilitatea celui care îl scrie este enormă.
Jurnalistul Claudiu Pândaru (al treilea din imaginea de mai sus) este pasionat de tehnologie. Am stat de vorbă cu el recent despre o aplicaţie creată în 2022, numită Parol. Ea este menită să îi ajute pe medici să genereze rapoarte medicale. „Ca să faci speech-to-text sau text-to-speech, ai nevoie de inteligenţă artificială, deci de niște modele antrenate”, spune el. Însă de la stadiul de idee și până la produs este o cale lungă, ce implică și testare.
Citiți și: Platformă care poate ajuta medicii și clinicile să ofere o îngrijire mai bună pacienților
În grupul său extins de prieteni se aflau și medici, care îi spuneau că au ajuns efectiv să urască să scrie rapoarte medicale pe care să le înţeleagă și pacienţii, dar care să fie relevante și pentru alţi colegi medici. Din cauza lipsei de timp, munca de scriere a documentelor medicale avea de suferit.
„A fost momentul în care am zis: «Cred că am putea rezolva noi problema asta!». Am luat-o matematic, am evaluat piaţa, am stat de vorbă cu foarte mulţi medici. Am făcut efectiv studii de piaţă complexe, ca să vedem cum ar trebui [să decurgă lucrurile]. Pe urmă, tot împreună cu echipe de medici, am construit principiul de funcţionare [pentru Parol]. Și ne-am apucat de lucru”, povestește jurnalistul.
Care au fost provocările în acest stadiu, când ideea se afla abia la început? Să facă aplicaţia Parol să funcţioneze foarte bine pe limba română și să găsească oameni care să fie specialiști în inteligenţă artificială (IA).
Echipa de fondatori ai start-upului și-a propus să înceapă cu limba română, „deși e foarte dificilă, tocmai ca să ne demonstrăm că putem să facem lucrul ăsta”. Au construit un MVP, produs minim viabil (minimum viable product) – adică o versiune a unui produs cu suficiente funcţii pentru a fi utilizabil de clienţii timpurii, care apoi pot oferi feedback. „Și am mers să ridicăm o primă rundă de finanţare. Ceea ce s-a și întâmplat.” În călătoria aceasta, fondatorii start-upului au alături două fonduri de investiţii: The Mavers Ventures și Cleverage Venture Capital.
Cu produsul astfel rafinat, Claudiu Pândaru, Alex Livadaru, Alex Ţepeș și Valentin Ichim (foto mai jos) și-au dat seama care sunt nevoile medicilor și cum ar trebui să arate produsul pentru ca medicii să îl poată folosi. Când produsul a fost gata, au ieșit cu el pe piaţă. În prezent, Parol furnizează servicii în trei limbi – română, engleză și spaniolă –, cu același tip de calitate.
Avantajul pentru o astfel de aplicaţie este că acoperă o nevoie așteptată. „Nu trebuie să le explici medicilor foarte mult – nu doar ce trebuie să facă, dar de ce au nevoie de asta. În momentul în care le spui ce faci, medicii sunt de acord [să încerce]. Iar asta e o bucurie, într-un start-up al unui om care, alături de o echipă absolut minunată, construiește un produs – să vezi reacţia utilizatorului atunci când vede rezultatul.”
Fondatorii Parol se gândesc să se extindă și pe alte pieţe cu aplicaţia lor, dar acest lucru este o chestiune care ţine de timing, de nivelul echipei de a asigura implementarea produsului în condiţii optime și pe alte pieţe. „Nu ne extindem doar de dragul extinderii – ne extindem plecând de la premisa că relaţia pe care noi vrem să o construim cu clienţii noștri nu e doar o relaţie contractuală. E o călătorie în care chiar vrem să le aducem plusvaloare.”
Pentru medic, deci pentru utilizator, primul avantaj este că îl scutește de mare parte din această povară administrativă. Al doilea avantaj este că medicul va avea rapoarte medicale consistente de fiecare dată când utilizează aplicația. „Dar poate că primul avantaj este că medicul are mai mult timp pentru a-și face meseria și pentru pacientul din fața lui. Cred că ăsta e, de fapt, cel mai mare câștig: faptul că medicul se poate dedica și mai mult actului medical în sine”, a subliniat Claudiu Pândaru.
În încheiere, l-am întrebat dacă simte că aplicația Parol ar mai putea fi îmbunătățită: „Sigur că da. Avem liste întregi de planuri și de dezvoltări, unele sunt absolut spectaculoase, încă nu putem să vorbim despre ele, dar toate pleacă de la atenția cu care am încercat să ascultăm medicii și să le înțelegem nevoile.”
Inteligența artificială și tehnologia în general sunt doar instrumente. Iar lucrurile țin foarte mult de felul în care e folosită IA. „Ce am încercat noi este să realizăm un instrument care să îi ajute pe oamenii ăștia, nu să-i înlocuiască pe medici. Niciodată nu va putea fi medicul înlocuit – ci e vorba despre a fi susținut să își facă mai ușor treaba pentru care s-a pregătit atâția ani.”
Pandemia a accelerat fantastic de mult digitalizarea în sectorul medical, iar ăsta e un lucru foarte bun, pentru că absolut toți participanții au văzut beneficiile. (Claudiu Pândaru)
În perioada următoare, fondatorii start-upului Parol vor să invite medicii români să se înscrie pe site și să folosească gratuit produsul. Desigur, vor avea niște limite de utilizare. „Nu putem să ne întâlnim cu toți. Nu putem să mergem și să avem discuții sau să le facem o demonstrație. Cel mai bine ar fi ca fiecare medic să o testeze.”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe