Aparatul, asemănător cu căștile auriculare, ar fi util în detectarea precoce a bolilor Alzheimer și Parkinson.
Mai multe universităţi și spitale colaborează în prezent la un proiect revoluţionar și inedit, pentru a dezvolta un aparat ce realizează electroencefalograma (EEG) prin intermediul urechilor. Aparatul ar fi util în detectarea precoce a bolilor Alzheimer și Parkinson.
Finanţat printr-un grant de un fond de inovaţie din Danemarca, dispozitivul măsoară activitatea electrică a creierului uman și tiparele acesteia din timpul somnului, factori ce pot indica semnele precoce ale acestor boli neurodegenerative. Proiectul are ca obiectiv diagnosticarea pacienţilor cu 10-15 ani mai devreme decât permit metodele actuale de detecţie. Astfel, o EEG realizată prin urechi ar permite opţiuni mai bune de tratament.
În plus, dispozitivul (numit „ear-EEG”) este mai puţin invaziv decât măsurătorile clasice ale somnului și este echipat cu un oximetru, un termometru și un microfon pentru o monitorizare mai bună a pacientului.
Dispozitivul ce realizează electroencefalograma prin introducerea lui în urechi, cunoscut ca făcând parte din proiectul PANDA, este special conceput pentru a fi similar cu căștile auriculare. Asta înseamnă că este mai simplu și mai confortabil pentru pacienţi să îl poarte.
PANDA este abrevierea de la „Progression Assessment in Neurodegenerative Disorders of Ageing” și se referă la evaluarea progresiei în bolile neurodegenerative ce apar odată cu înaintarea în vârstă. El este, de fapt, un proiect cu durata de patru ani, cu un buget total de peste 3,5 milioane de euro.
Obiectivul principal al cercetătorilor este să creeze o soluţie simplă, ce poate fi folosită de pacient chiar în locuinţa sa, pentru depistarea precoce și pentru monitorizarea bolilor Alzheimer și Parkinson. Entităţile implicate sunt: un spital din Danemarca (Rigshospitalet), o companie din domeniul tehnologiei medicale (T&W Engineering) și Universitatea Aarhus din Danemarca.
Cercetările recente arată că patternul somnului poate indica semne timpurii de boală Alzheimer ori de boală Parkinson. Profesorul Preben Kidmose, de la Universitatea Aarhus, a explicat că aceste boli neurodegenerative trec neobservate ani la rând. Ele sunt descoperite doar atunci când apar probleme cognitive, la nivel de memorie ori la nivel musculoscheletal.
Sursa foto: T&W Engineering
https://innovationorigins.com/en/revolutionary-ear-eeg-device-aims-to-detect-alzheimers-and-parkinsons-early/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe