Newsflash
Internaționale

Clortalidona, eficientă și la pacienţii cu BCR avansată

de Dr. Diana Andronache - nov. 12 2021
Clortalidona, eficientă și la pacienţii  cu BCR avansată

În cazul pacienţilor cu BCR în stadiu avansat și cu hipertensiune arterială slab controlată, terapia cu clortalidonă a îmbunătăţit controlul tensiunii arteriale, comparativ cu placebo.

1Hipertensiunea arterială (HTA), considerată un factor de risc comun atât pentru bolile cardiovasculare, cât și pentru boala cronică de rinichi (BCR), este adesea slab controlată, în special în rândul pacienţilor cu boală cronică de rinichi în stadiu avansat.

Diureticele au rămas piatra de temelie a terapiei antihipertensive încă de la introducerea lor în anii 1960. Diureticele tiazidice sau tiazidic-like sunt considerate agenţi terapeutici importanţi pentru scăderea tensiunii arteriale la pacienţii cu hipertensiune arterială esenţială.

Clortalidona, un diuretic tiazidic-like, reduce morbiditatea și mortalitatea de cauză cardiovasculară, însă, conform recomandărilor de ghid, utilizarea sa la pacienţii cu boală renală cronică avansată nu este indicată, fiind considerată ineficientă.

Studiul CLICK, recent publicat în New England Journal of Medicine, și-a îndeplinit însă obiectivul principal, demonstrând că terapia cu clortalidonă este eficientă în tratarea hipertensiunii arteriale la această categorie de pacienţi.

Rezultate surprinzătoare

În studiu au fost incluși pacienţi cu BCR stadiul 4 (rata estimată de filtrare glomerulară fiind de 15-30 ml/min/1,73m2 suprafaţă corporală) și cu HTA slab controlată, evaluată prin monitorizare ambulatorie continuă a tensiunii arteriale pe 24 de ore, care aveau în tratament în medie 3-4 medicamente antihipertensive.

Potrivit protocolului de studiu, doza de clortalidonă a fost crescută treptat, pornind de la 12,5 mg pe zi. Rezultatele studiului arată că modificarea ajustată a tensiunii arteriale sistolice pe 24 de ore, la 12 săptămâni, a fost de -11 mmHg în grupul tratat cu clortalidonă și de -0,5 mmHg în grupul placebo.

Modificarea procentuală a raportului albumină-creatinină urinară faţă de valoarea iniţială a fost de -41% în grupul tratat cu clortalidonă și de -7% în grupul placebo, la patru săptămâni de la iniţierea tratamentului. La 12 săptămâni diferenţa procentuală a fost de -50 de puncte.

Reducerea persistentă a gradului de albuminurie sugerează că clortalidona poate oferi protecţie cardiovasculară și renală.Evenimentele adverse, precum hipopotasemie, hipomagneziemie, hiperuricemie, au fost mai frecvente în grupul celor trataţi cu clortalidonă, comparativ cu placebo.

Citiți și: Biomarker de prognostic în COVID-19


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2110730

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe