Asociaţia Americană de Diabet a publicat recent un nou document „Standard of Care” care include recomandări actuale privind obiectivele și liniile directoare generale de tratament.
Atunci când se apropie momentul nașterii, poziţia fătului dictează modul în care acesta poate fi adus pe lume. Unele poziţii ale fătului înainte de naștere nu permit nașterea naturală, aceasta fiind riscantă atât pentru mamă, cât și pentru copil, situaţie în care se impune cezariana.
Într-un model in vitro, tromboza sinusală venoasă cerebrală a fost tratată cu ajutorul unui nou instrument recent dezvoltat. Acesta se bazează pe o tehnică numită „vortex ultrasound” (tornadă cu ultrasunete) menită să descompună trombii formaţi la nivelul creierului.
Utilizarea noilor terapii în insuficienţa cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă, conform recomandărilor de ghid, este esenţială pentru îmbunătăţirea prognosticului pacienţilor.
Două echipe de cercetători au obţinut un succes semnificativ în tratarea fistulelor perianale cu ajutorul unui compozit de hidrogel biodegradabil încărcat cu celule stem.
Folosind tehnici de inginerie genetică, cercetătorii au dezvoltat un model de piele umană artificială cu ajutorul căruia au reușit să blocheze creșterea invazivă într-un model de cancer de piele.
Utilizarea unei strategii restrictive în ceea ce privește administrarea lichidelor în rândul pacienţilor cu hipotensiune arterială indusă de sepsis nu a dus la o mortalitate semnificativ mai mică.
Radioterapia ghidată prin rezonanţă magnetică nucleară produce mai puţine efecte secundare și se asociază cu o calitate a vieţii mai bună în rândul pacienţilor cu cancer de prostată localizat.
Cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia au creat un neuron organic artificial, care imită caracteristicile celulelor nervoase biologice.
Un dispozitiv de mici dimensiuni creat prin bioinginerie ar putea îndeplini funcţia unui pancreas, modificând semnificativ cursul tratamentului în cazul diabetului zaharat de tip 1 (DZ1).
Cinci minute de mișcare practicată după o perioadă de 30 sau 60 de minute de sedentarism au fost asociate cu îmbunătăţiri semnificative ale stării de oboseală și dispoziţiei, arată un studiu.
Riscul de hemoragie intracraniană simptomatică este mai mic în rândul pacienţilor cu AVC ischemic care urmează tratament cu anticoagulante orale directe supuși trombolizei intravenoase, comparativ cu grupul de control, fără tratament anticoagulant.
A fost dezvoltat un plasture electronic care poate monitoriza biomoleculele din ţesuturile profunde, inclusiv hemoglobina.
Se pare că adulţii care au un aport hidric adecvat sunt mai sănătoși, dezvoltă mai puţine afecţiuni cronice și trăiesc mai mult faţă de cei care nu consumă suficiente lichide, potrivit unui studiu* al National Institutes of Health publicat în eBioMedicine.
Monitorizarea continuă și în timp real a simptomelor insuficienţei cardiace poate alerta pacienţii și furnizorii de servicii de sănătate privind o eventuală decompensare a bolii.
Un nou robot gelatinos – „gelbot” – schimbă paradigma din domeniul roboticii soft prin designul său inteligent.
Asociaţia Americană a Inimii a publicat o nouă declaraţie știinţifică privind abordarea diagnostică și terapeutică a SCA în rândul vârstnicilor.
Un studiu clinic în The Lancet și-a propus să evalueze eficacitatea unui nou tratament cu anticorpi monoclonali în rândul pacienţilor cu dermatită atopică, formă moderată până la severă.
Un nou dispozitiv ce măsoară tensiunea arterială cu ajutorul unei camere digitale ar putea ușura monitorizarea în bolile cardiovasculare.
Un studiu publicat recent demonstrează impactul pozitiv pe care îl are dobândirea aptitudinii de a cânta la un instrument muzical asupra capacităţii creierului de a procesa imagini și sunete.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe