Newsflash
ACTUALITATE Diverse Evenimente Știri

SUUMC organizează o campanie de măsurare a tensiunii arteriale

de Florentina Ionescu - mai 15 2023
SUUMC organizează o campanie de măsurare a tensiunii arteriale

În zilele de 16 și 17 mai are loc o campanie de măsurare a tensiunii arteriale şi de promovare a monitorizării corecte şi constante a acesteia.

Campania este organizată pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției de SUUMC. 

Hipertensiunea arterială (HTA), una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare, reprezintă o importantă problemă de sănătate, cu o prevalenţă în continuă creştere în România. 

Importanţa diagnosticării şi tratării acestei patologii rezidă în prevenţia complicaţiilor severe ce derivă din această boală (accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, aritmii etc). Pentru că de cele mai multe ori HTA este diagnosticată tardiv, controlul periodic, chiar şi în absenţa simptomelor, ar putea preveni apariţia complicaţiilor.

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, de peste 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai mari cauze ale morbidității și mortalității la nivel mondial. Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieți. 

Informare și educație medicală 

În acest context, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” continuă demersurile de luptă împotriva hipertensiunii arteriale prin intermediul unei campanii de informare şi educație medicală a publicului cu privire la riscurile și consecințele acestui „ucigaș tăcut”. 

Reprezentanții SUUMC amintesc în același comunicat de presă că HTA este responsabilă de aproape jumătate dintre decesele asociate bolilor cardiovasculare. Campania se află anul acesta la cea de-a treia ediție. 

Testările gratuite, organizate în 16 mai, în intervalul orar 10:00 – 12:00 și, respectiv,  în 17 mai a.c., în intervalul orar 12:00 – 14:00, în holul Ambulatoriului Clinic Integrat al SUUMC își propun, ca obiectiv principal, conştientizarea importanţei măsurării tensiunii arteriale şi promovarea monitorizării, corecte şi constante a acesteia. 

Sursa: SUUMC

În cadrul acestui eveniment, oricine se alătură acestei campanii beneficiază atât de servicii medicale de măsurare a tensiunii, pulsoximetrie şi EKG, cât si de consultaţii oferite de echipa noastră specializată. Acestea sunt însoţite de recomandări privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei diete echilibrate, măsuri menite să prevină apariţia hipertensiunii arteriale.

Colonel medic Asist. univ. dr. Alice Munteanu, medic primar Cardiologie, Șef Centrul de Boli Cardiovasculare al SUUMC, coordonatorul și inițiatorul acestui proiect, susţine că pacientul care are hipertensiune arterială prezintă un risc mai mare de a face un accident vascular: 

„Pacientul care are hipertensiune arterială are de patru ori risc mai mare de a face un accident vascular şi e foarte greu de diagnosticat, pacienţii sunt asimptomatici, depistăm valoarea mai mare a tensiunii cu diferite ocazii, prin controale periodice. Unul din trei oameni ai lumii are hipertensiune, din păcate doar unul din trei este diagnosticat şi unul din trei este şi controlat, asta înseamnă că mai mult de 60%, conform unor studii, din pacienţi sunt controlaţi. În România, un studiu a dovedit faptul că pentru un control riguros al tensiunii trebuie să avem practic mai mult de două medicamente”.

În ceea ce priveşte profilaxia, medicul Alice Munteanu precizează că este foarte important controlul tensiunii: 

„Dacă avem o tensiune sub 120 cu 80 nu trebuie să ne mai luăm tensiunea un an de zile, însă dacă avem 140 o dată ne gândim că ar trebui să facem ceva măcar din punct de vedere igieno-dietetic, adică să schimbăm stilul de viaţă, în ceea ce priveşte alimentaţia, interzicerea fumatului, a consumului de sare. Populaţia să fie încurajată să facă sport, să meargă pe jos, dar şi pentru controlul periodic o dată pe an după 40 de ani, măsurarea tensiunii, respectiv o electrocardiogramă. Repercursiunile acestei boli sunt practic ascunse. De aceea spunem noi că avem o afectare de organ sub clinică, adică nu se manifestă, dar de fapt şi de drept această boală afectează cordul, ochiul, creierul şi pacienţii noştri vin cu complicaţii”.


Notă autor:

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe