Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, marcată la 17 mai

de Florentina Ionescu - mai 17 2023
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, marcată la 17 mai

Cauză majoră a deceselor premature la nivel global, hipertensiunea arterială este și în România principalul contribuitor (62%) la mortalitatea prin boli cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare determină cele mai multe decese din țara noastră (57%), chiar mai mult decât cancerul. Hipertensiunea arterială (HTA) continuă să reprezinte un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, renale, inclusiv prin faptul că apare la vârste din ce in ce mai tinere si că de multe ori evoluează fără semne și simptome (1), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Societatea Română de Cardiologie (SRC) atrage din nou atenția, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale (17 mai), asupra celei mai simple intervenții de sănătate publică, salvatoare de vieți: măsurarea corectă a tensiunii arteriale și respectarea a ceea ce a prescris medicul

Mesajul internațional lansat de World Hypertension League pe care și medicii din România îl susțin este „Măsoară-ți corect tensiunea arterială! Ține valorile tensionale sub control! Ca să trăiești mai mult!”. 

„Creșterea valorilor tensiunii arteriale are două mari efecte negative asupra organismului uman: îmbătrânirea vaselor de sânge și suprasolicitarea inimii. Acest fenomen se petrece în tăcere, persoana care are hipertensiune nu simte de cele mai multe ori niciun disconfort. În tot acest timp organe vitale sunt afectate, iar foarte mulți români descoperă că au hipertensiune abia când ajung la spital după evenimente grave, ireversibile: infarct de miocard, accident vascular cerebral, angină pectorală, fibrilație atrială, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, boală renală cronică, afectarea arterelor membrelor inferioare”, explică prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie. 

 

„Măsurarea corectă a tensiunii arteriale și depistarea la timp a acestei afecțiuni poate crește șansele unei vieți mai lungi și mai sănătoase pentru că o scădere chiar și ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect administrat și stil de viață echilibrat scade cu 7% riscul de a muri prin infarct iar pe cel de a muri prin accident vascular cerebral cu 10%”, mai subliniază președintele SRC. 

Urgență de sănătate publică

Prevalența și evoluția acestei afecțiuni către vârste tot mai tinere arată că hipertensiunea arterială este și în România o urgență de sănătate publică, însă care poate fi relativ ușor controlată. 

„Una dintre țintele globale pentru bolile netransmisibile este reducerea prevalenței hipertensiunii arteriale cu 33% între 2010 și 2030 (2). Ne bucurăm că pacientul devine un partener tot mai important al medicului practic în orice afecțiune, cu atât mai mult în menținerea sub control a tensiunii arteriale și reducerea urmărilor severe ale acesteia. Ducem însă o luptă grea, în contextul tot mai dificil al dezinformării din spațiul online,” arată dr. Ana-Maria Vintilă, președintele Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

  • Astfel, în fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. 
  • Aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au hipertensiune arterială. 
  • O proporție semnificativă, peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia. 
  • Se estimează la nivel mondial că 46% dintre adulții cu hipertensiune nu știu că au această afecțiune. 
  • Mai puțin de jumătate dintre adulții (42%) cu hipertensiune arterială sunt diagnosticați și tratați. 

#PentruCăAșaSpunEu! 

„Campania de informare asupra hipertensiunii arteriale pe care Societatea Română de Cardiologie o desfășoară constant deja de 5 ani, are ca scop tocmai creșterea nivelului de informare a românilor asupra evoluției afecțiunii, înțelegerea obiectivelor tratamentului și a importanței respectării acestuia pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă. Conceptul campaniei Măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu! se bazează pe puterea dialogului medic – pacient, pe grija informării corecte a celor dragi și pe implicarea pentru propria sănătate a fiecăruia dintre noi”, amintește dr. Ana-Maria Vintilă.

Mai multe informații despre afecțiune, abordare terapeutică și sfaturi pentru un stil de viață echilibrat sunt disponibile pe site-ul campaniei www.pentrucaasaspuneu.ro.


Notă autor:

1. Studiul SEPHAR III, 2016
2. WHO, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension , pagină vizitată la 09.05.2023

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe