Newsflash
ACTUALITATE

Telefonul mobil și hipertensiunea arterială

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - mai 26 2023
Telefonul mobil și hipertensiunea arterială

Revista European Heart Journal Digital Health publică, în ediţia sa din 5 mai 2023, un articol care incriminează telefonia mobilă ca factor generator de hipertensiune arterială.

Hipertensiunea arterială primară este tot mai frecvent întâlnită, alături de obezitate și diabet zaharat, afecţiuni care se potenţează reciproc. Pe lângă fondul genetic, hipertensiunea arterială  (HTA) este promovată de mai mulţi factori a căror intervenţie este dovedită. Cei mai de seamă dintre aceștia sunt: stresul, consumul exagerat de sare, sedentarismul, fumatul, excesul de alcool, în anumită măsură și vârsta, prin indurarea pereţilor arteriali.

Grupul de cercetători chinezi a urmărit timp de 12 ani un număr mare de utilizatori ai telefoanelor mobile. Ei au făcut o analiză multifactorială care a dus la rezultate statistice semnificative. Faţă de non-utilizatori, riscul de HTA crește cu 7%, fiind mult mai redus în cazul utilizării „hands-free” a telefoanelor.

La cei cu antecedente familiale de HTA, probabilitatea instalării hipertensiunii arteriale ajunge la 33%. Riscul este egal pentru ambele sexe. La cei care ţin telefonul la ureche mai mult de 6 ore pe săptămână, acest risc este cu 25% mai mare, iar la cei cu 30 de minute pe săptămână, cu 12% faţă de cei care folosesc telefonul mobil ocazional, sub 5 minute pe săptămână.

Un semn de întrebare

Sunt și alte studii în curs de desfășurare, dar, ca și în cazul fumatului, recunoașterea riscului vine destul de târziu. Probabilitatea ca fluxul de unde electromagnetice care traversează creierul cu o anumită intensitate să nu fie cu totul lipsit de nocivitate este ridicată. Energia electromagnetică proiectată asupra diencefalului ar putea influenţa, în timp, nu doar centrii reglatori ai tensiunii arteriale, ci și pe cei ai saţietăţii sau ai tractului hipotalamo-hipofizar care controlează hormonii de stres sau comportamentul sexual.

Noile tehnologii care ne fac viaţa mai ușoară, cum sunt și cele legate de radioactivitate, ca și numărul enorm de substanţe chimice de sinteză, necunoscute în natură, dar răspândite în cantităţi copleșitoare, trebuie utilizate cu maximă circumspecţie. Pentru moment, asupra telefoniei mobile plutește doar un semn de întrebare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe