Newsflash
ACTUALITATE Știri

Analize gratuite pentru diagnosticarea corectă a bolii cronice de rinichi

de Magdalena Tănăsescu - iul. 11 2023
Analize gratuite pentru diagnosticarea corectă a bolii cronice de rinichi

Românii beneficiază, de la 1 iulie, de gratuitate la efectuarea celor două analize pentru diagnosticarea corectă a bolii cronice de rinichi.

Noul Contract-cadru și normele de aplicare prevăd decontarea investigațiilor „rata de filtrare glomerulară estimată" și “raportul albumină-creatinină” în urină  la recomandarea medicilor de medicină de familie, a medicilor nefrologi și a altor specialități clinice, precum Diabet, nutriție și boli metabolice, Cardiologie, Medicină internă.

„Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile necesare sunt simplu de realizat. La nivelul Ministerului Sănătății, împreună cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ne-am propus să schimbăm această realitate pentru cei aproape 2 milioane de români care trăiesc cu acest diagnostic, mulți dintre ei fără să știe”, a afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

De la 1 iulie, populația adultă beneficiază gratuit de cele două analize recomandate de ghidurile internaționale pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi: rata de filtrare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină în urină, ca parte din pachetul de bază de servicii medicale. 

„Depistarea precoce a acestei afecțiuni poate să facă diferența dintre viață și moarte. Atât de simplu și la îndemâna oricui!”, a mai spus Alexandru Rafila.

Peste 10% din populația României trăiește cu boală cronică de rinichi, o afecțiune gravă care prezintă simptome abia ȋn stadiile avansate. Principalii factori de risc sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul zaharat. Boala are o evoluție progresivă, pe o perioadă de ani sau luni și, deși este ireversibilă, evoluția poate fi încetinită sau chiar oprită printr-un diagnostic și tratament precoce.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe