Un tratament ortodontic corect nu constă doar în tehnologie și mecanică, ci presupune un diagnostic precis și un plan de tratament bine stabilit.
Pentru pacienții cu cazuri mai grave, tratamentul ortodontic poate implica nu doar costurile aparatelor sau tratamentului, ci și un cost suplimentar pentru chirurgia de repoziționare a maxilarelor. Astfel, prevenția joacă un rol crucial în sănătatea dentară, subliniază dr. Ela Bănică, medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, fondatorul Ortho Institute din București.
Cu o experiență de peste 20 de ani în ortodonție și ortopedie dento-facială, dr. Ela Bănică a adus în România conceptul de ortodonție funcțională, o abordare integrativă și holistică a problemelor legate de dantură și mușcătură, luând în considerare și conexiunile cu restul corpului. Pentru ea, aspectul estetic nu reprezintă prioritatea în tratarea pacienților, ci mai degrabă rezolvarea cauzelor reale ale problemelor și asigurarea unei bune funcționalități a întregului organism.
Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le observaţi la pacienţii dv.?
Majoritatea pacienților prezintă malocluzii, iar ocluzia corectă este rară în zilele noastre. Problemele pleacă de la nivelul scheletului, iar dinții înghesuiți reprezintă doar un simptom al unor probleme mai profunde. Astfel, este esențial ca pacienții să efectueze controlul ortodontic regulat, chiar și în absența necesității de a purta un aparat ortodontic, pentru a identifica eventualele probleme ascunse și pentru a preveni complicațiile pe termen lung.
De unde se nasc acestea?
Problemele pornesc de la nivelul scheletului, faptul că dinții sunt înghesuiți reprezintă un simptom al faptului că există mai multe cauze care duc la instalarea malocluziilor. Prin corectarea problemelor de la rădăcină, ortodonția funcțională urmărește obținerea unui rezultat stabil pe termen lung și asigurarea sănătății dentare și a funcționalității organismului. De aceea, subliniez importanța unei abordări preventive, mai ales în cazul copiilor. O intervenție timpurie și corectă poate ajuta la menținerea sănătății orale și poate preveni complicațiile ulterioare. Cu cât se începe mai devreme tratamentul, cu atât acesta poate fi mai ușor și mai puțin costisitor, aducând satisfacții atât pacienților, cât și medicului.
Ce recomandați pentru a nu se ajunge la complicații?
Ar fi foarte bine ca toți oamenii să facă check-up-uri din când în când, iar asta nu înseamnă că trebuie să-și pună un aparat ortodontic. Discuția cu un medic ortodont nu înseamnă că vei avea un aparat dentar încă de la prima sau a doua vizită. Un check-up (control – n.red.) ortodontic este o consultație în care medicul îți deschide puțin orizontul, viziunea asupra situației reale. El identifică dacă există niște probleme ascunse sau nu. Iar dacă ele există, măcar tu, ca pacient, ești corect informat.
Spuneați că tratamentul ortodontic nu are beneficii doar la nivel estetic...
Da, pentru mine nu e prioritar aspectul estetic, ca rezultat al tratamentului ortodontic. Nici motivația sau raționamentul de a trata un pacient nu este de ordin estetic. Și nici măcar metodele pe care le folosesc acum în tratament. Un tratament corect nu mai ține cont prea mult de estetică, ci de funcționalitate și sănătate, în primul rând. De multe ori aud pacienții spunând „Aleg X aparat” sau „Îmi doresc Y aparat”. Un pacient nu poate să aleagă un aparat dentar. Este vehiculat peste tot că pacientul își alege, de exemplu, bracket-uri de safir. Nu recomand acest lucru, doar un bun specialist poate alege varianta cea mai potrivită de tratament, precum și metodele prin care se vor obține cele mai bune rezultate.
Care sunt pașii?
Medicul ortodont evaluează situația, face planul de tratament și recomandă anumite tipuri de aparate care se potrivesc exact cazului pe care vrea să îl rezolve. Unii pacienții cred că pleacă deja cu aparatul de la prima vizită. Încerc să le spun: nu suntem magazin de pantofi! Nu e ca și cum luăm cutia de pantofi, probăm și plecăm. Lucrurile sunt mai complexe. Trăim într-o lume în care nu mai avem timp și s-a creat falsa impresie că se pot rezolva toate într-o singură ședință. Un mare neadevăr. Sărind etape importante din diagnostic și din planul de tratament, vom obține rezultate precare, cu consecințe greu de rezolvat mai târziu, sau toată această grabă poate duce la reluarea unor tratamente sau chirurgie în viitor. Trăim în era digitală, unde se aplică pe dinți niște alignere transparente de plastic, cu promisiunea că asta va rezolva toate problemele. Fals! Mai mult, în Statele Unite ale Americii ele vin direct prin poștă, fiind realizare doar pe baza unor amprente și radiografii trimise la cabinet... Dezastru garantat!
Ce motive îi împing pe pacienții români să meargă la ortodont?
Motivele pentru care vin pacienții la cabinet sunt, în mare parte, legate de aspectul estetic. Alte motive pentru care vin sunt durerile sau imposibilitatea de a mesteca eficient, dinți care lipsesc de mult timp și imposibilitatea de a restaura protetic corect de către dentist... Așa că ajung și la ortodont. Dureri în articulațiile temporo-mandibulare, limitarea deschiderii gurii, ori atunci când încep să aibă probleme serioase. Când deja malocluzia este foarte avansată și mult mai greu de rezolvat. Faptul că ei vin la cabinet din motive estetice înseamnă că nu au ajuns încă să aibă dureri.
Dvs. ați introdus conceptul de ortodonție funcțională în România. Ce înseamnă?
Ortodonția funcțională se referă la o abordare holistică, integrativă, a problemelor care se leagă de dantură, de mușcătură, și de dinți, în combinație cu alte sisteme, cu funcționalitatea corpului, în general. Noi ca medici și ca pacienți, trebuie să înțelegem că nu putem să detașăm dinții de restul organismului. De ce? Pentru că există o foarte mare legătură între dinți, mușcătură (ocluzie), articulațiile temporo-mandibulare și tot scheletul, automat și cu postura corpului.
Este necesar să avem o bună postură, un bun aliniament al corpului în toate planurile spațiale. Atunci când postura, articulațiile, șoldurile, bazinul, umerii, coloana, poziția capului, mușcătura sunt aliniate, ar trebui ca planul de ocluzie, planul de mușcătură să fie și el paralel cu solul; articulațiile temporo-mandibulare să fie și ele în echilibru, simetrice; să nu avem dureri; să putem avea o deschidere maximă a gurii fără probleme; să putem mesteca foarte bine; să nu avem zgomote [în articulații]; să putem funcționa cât mai bine și la nivelul aparatului dento-maxilar sau masticator, și la nivelul corpului. Să nu avem dureri articulare, dureri de coloană, de menisc, probleme de disc ș.a.m.d. Să putem să ne desfășurăm activitatea în mod normal.
E vorba de o abordare complexă, așadar.
Noua abordare vine prin împletirea sau înțelegerea tuturor aspectelor sau patologiilor corpului. Practic, tratamentul integrat și funcțional înseamnă că tratezi, ca ortodont, aparatul dento-maxilar sau mușcătura, dinții, articulațiile temporo-mandibulare, în relație cu tot corpul. Noi ținem foarte mult cont de cauze, identificăm ce alte probleme sunt în corp și le corectăm, în paralel cu tratamentul ortodontic, astfel încât, dacă ne-am făcut corect treaba, rezultatul va fi stabil toată viața. (...) Asta înseamnă o abordare funcțională. Să te ocupi de organism ca întreg, să nu omiți cauzele, nici legătura dintre ele, dintre patologii. Sau, dacă identifici un simptom, să știi că el poate să ascundă în spate nu doar o problemă, ci multe alte probleme sau cauze pentru care pacientul ajunge să aibă dinți strâmbi.
Totuși, și pacienţii au unele responsabilităţi pentru a obţine rezultatele dorite…
Deși aparatele dentare pot fi eficiente, subliniez că pacienții au și ei o responsabilitate în a respecta recomandările ortodontului. Tratamentul ortodontic necesită timp, mecanică și forțe pentru deplasarea dinților, iar rezultatele depind și de implicarea pacientului în respectarea indicațiilor medicale.
Munca dvs. are și satisfacții. Care ar fi partea cea mai frumoasă a profesiei?
Cea mai frumoasă parte a profesiei mele este prevenția. Prin abordarea preventivă, începând încă din copilărie, se pot seta corect mușcătura și maxilarele, asigurându-se o creștere sănătoasă și performantă a pacientului. Astfel, rezultatele vor fi mai ușor de obținut și de menținut pe termen lung, contribuind la sănătatea generală și funcționarea optimă a întregului organism.
Părinții aduc copilul, îl pun aici pe scaun, se așteaptă că noi îi punem un aparat și că acesta rezolvă tot. Lucrurile nu se întâmplă așa. Deloc! Eu, cu ajutorul aparatului dentar, fac o parte din treabă. Dar foarte multe aspecte țin de pacienți. Unele țin chiar și de părinți. Aparatul nu este bagheta magică. El nu face minuni singur.
Sărind etape importante din diagnostic și din planul de tratament, vom obține rezultate precare.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe