Newsflash
ACTUALITATE Apariții editoriale Știri

Trăiești cum respiri

de Florentina Ionescu - oct. 20 2023
Trăiești cum respiri

Patrick McKeown, autorul cărţii „Avantajul oxigenului”, a invitat sportivi, medici, jurnaliști și persoane interesate de un stil de viaţă sănătos să ia parte la un dialog.

Într-o vizită efectuată săptămâna trecută în România, Patrick McKeown, autorul cărţii „Avantajul oxigenului”, a invitat sportivi, medici, jurnaliști și persoane interesate de un stil de viaţă sănătos să ia parte la un dialog ce a avut în prim-plan medicina sportivă. Discuţiile s-au axat pe tehnici de respiraţie simple, dovedite știinţific. 

Volumul „Avantajul oxigenului” a fost tradus anul trecut în limba română de dr. Ela Bănică, specialist în ortodonţie și ortopedie dento-facială. De la ea am aflat ce a însemnat, de fapt, vizita lui Patrick McKeown (foto, al doilea din stânga) în ţara noastră, în calitate de creator și instructor al metodei „Oxygen Advantage”. 

Venirea sa a stârnit nu doar interesul presei, ci și al câtorva sportivi români consacraţi, dintre care amintim pe: Nana Falemi, Vlad Chiricheș, Loredana Dinu etc. „Am avut un feedback pozitiv din partea sportivilor. El (Patrick McKeown – n.red.) a avut și un workshop practic cu lotul olimpic de scrimă, cu înotători de performanţă, cu un fotbalist ș.a.m.d. Ei toţi au apreciat foarte mult prezenţa lui și au fost foarte plăcut impresionaţi”, a declarat dr. Ela Bănică (foto, a doua din dreapta) pentru „Viaţa Medicală”. 

Evenimentul din 11 octombrie a.c., intitulat „Trăiești cum respiri”, a avut loc la Comitetul Olimpic Român și a marcat o introducere în domeniul tehnicilor de respiraţie dovedite știinţific. Făcute corect, acestea pot contribui la performanţe sportive mai bune. „Creăm o revoluţie în ceea ce înseamnă importanţa respiraţiei. E un lucru foarte vechi, dar foarte nou în același timp”, a punctat dr. Ela Bănică. 

Respiraţia disfuncţională ne stă în cale 

În cadrul evenimentului, autorul Patrick McKeown le-a dezvăluit celor prezenţi câteva tehnici esenţiale de respiraţie care influenţează vitalitatea. Unele ne ajută să respirăm mai bine, să ne desfundăm nasul, altele ajută la o mai bună oxigenare a creierului. El a vorbit pe larg plecând de la câteva informaţii interesante culese dintr-un studiu* publicat în 2022. 

Studiul a fost realizat pe un număr de 1.933 de atleţi de la școlile din Japonia. Oamenii de știinţă au analizat prevalenţa respiraţiei disfuncţionale (dysfunctional breathing patterns) în rândul atleţilor, respectiv sportivilor, din 2017 până în 2020. Ei au descoperit că prevalenţa respiraţiei disfuncţionale era de 91%. Mare parte din atleţii din acest grup aveau patternuri de respiraţie disfuncţională, adică unii aveau o respiraţie toracică, pe când alţii respirau mai degrabă folosindu-și mușchii abdomenului. 

*https://en.ritsumei.ac.jp/news/detail/?id=697


Notă autor:

*https://en.ritsumei.ac.jp/news/detail/?id=697

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe