Dr. Alexandra Mircea, fondatoarea cabinetului stomatologic Dentalist, oferă părinților informații utile despre purtarea aparatului dentar la copii.
Corectarea problemelor stomatologice în copilărie este foarte importantă, spune dr. Alexandra Mircea de la Dentalist, o clinică clinică stomatologică deschisă în pandemie, unde accentul cade atât pe calitatea serviciilor, cât și pe designul cabinetului. Specialista dorește să ofere pacienților săi o altfel de experiență stomatologică, un loc unde aceștia să se simtă ca acasă, să se relaxeze, iar cei cu teamă de dentist să scape de emoții și să ajungă să vină cu plăcere.
O mare parte dintre clienții clinicii vin de pe TikTok și Instagram, două canale unde dr. Alexandra Mircea pune la dispoziția tuturor informații legate de sănătatea dentară.
În interviul de mai jos, Viața Medicală i-a adresat câteva întrebări legate de purtarea aparatelor dentare de către copii.
Când ar trebui copiii să facă prima vizită la dentist?
Prima vizită la medicul stomatolog ar trebui să înceapă încă de la vârsta de 2 sau 3 ani, în cazul în care până atunci nu sunt probleme dentare. Cei mici trebuie să se acomodeze cu aspectul unui cabinet stomatologic, cu scaunul de tratament și, foarte important, cu medicul pedodont. Dacă sunt probleme mai devreme, de exemplu dacă apare caria de biberon, atunci copiii trebuie să meargă mai repede la dentist, pentru a rezolva și a preîntâmpina agravarea cariilor.
Cei mici trebuie să se acomodeze cu aspectul unui cabinet stomatologic, cu scaunul de tratament și, foarte important, cu medicul pedodont.
În ce situații se recomandă purtarea aparatelor ortodontice?
În funcție de problemele pe care le pot avea micuții, aparatele dentare se pot purta începând cu vârsta de 6-7 ani. Există două tipuri de aparate dentare: aparatele dentare mobile, care modelează oasele maxilare și arcadele dentare, și aparatele dentare fixe, care se montează după ce apar toți dinții definitivi.
În jurul vârstei de 7 ani, când copiii au doar câțiva dinți definitivi, părinții pot observa că dinții celor mici sunt strâmbi și pot merge cu ei la ortodont. Prin acest tratament, se vor lărgi arcadele dentare și se va face loc din timp tuturor dinților definitivi. De asemenea, în cazul dezvoltării exagerate a unuia dintre maxilare, când dinții de sus sunt prea în față sau bărbia este prea în față, se pot modela și se poate dirija creșterea oaselor maxilare.
Citește și: Dr. Alexandra Mircea „Recomand purtarea aparatului dentar indiferent de vârstă"
Un aparat dentar mobil, purtat între vârsta de 6 și 11 ani, poate să preîntâmpine probleme de înghesuiri dentare sau mușcătură incorectă, lucruri care pot apărea în viitor. În cazul în care copilul poartă un aparat dentar mobil în copilărie, există posibilitatea să nu mai fie nevoit să poarte aparat dentar fix la maturitate.
Dar sunt șanse mici ca părinții să poată identifica toate problemele, de aceea este important să îi ducă la medicul stomatolog cât mai devreme, în mod periodic, la intervale de 6 luni.
Câte tipuri de aparate dentare există pentru copii?
Există multe tipuri de aparate dentare mobile pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani. Acestea diferă ca formă și, în funcție de acțiunea pe care o au, antrenează musculatura, lărgesc oasele maxilare, îndreaptă dinții, corectează obiceiuri vicioase, precum suptul degetului sau interpoziția limbii între dinți la înghițire.
Când micilor pacienți le-au apărut toți dinții definitivi, se poate aplica un aparat dentar fix sau un aparat dentar care funcționează prin aliniatori transparenți, precum Invisalign.
Care este rata de succes a utilizării lor?
Aparatele dentare mobile sunt detașabile, iar copii pot trișa ușor și să nu le poarte. Avem mulți pacienți (adulți – n.r.) care vin cu înghesuiri dentare severe sau cu un aspect al dinților neplăcut, care spun că nu au purtat aparatul mobil în copilărie și acum le pare rău. Sunt și părinți care insistă foarte mult, astfel încât copiii poartă aparatul, iar în aceste cazuri rata de succes este mai mare. În cazul aparatelor dentare fixe, nu se pune această problemă deoarece el este fixat de dinți.
Cât timp ar trebui purtate? Trebuie schimbate aparatele la un interval anume?
Aparatele dentare se poartă perioade diferite de timp, în funcție de tipul de afecțiune pe care îl tratează. De asemenea, durata de purtare depinde și de conștiinciozitatea purtătorului. Ele se pot modifica sau schimba, în funcție de evoluția tratamentului și, evident, a pacientului.
Citește și: Abordarea copiilor cu fobie de stomatolog
Ce altceva ar trebui să mai știe părinții despre acest subiect?
Părinții ar trebui informați despre cât de important este să mergi din timp cu copiii la dentist. Mai mult decât atât, trebuie să îi perieze pe dinți de foarte mici pentru a-i face pe copii să deprindă acest obicei, iar când sunt mai măricei, să le verifice tehnica de periaj. De asemenea, cariile apărute nu trebuie ignorate, chiar dacă sunt la dinți de lapte. Este foarte important să păstrăm dinții temporari pe arcade până la apariția celor definitivi.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe