Recent a avut loc la București conferința „Trăiești cum Respiri. Respirație pentru Succes”, primul eveniment din România care leagă performanța sportivilor de starea lor de sănătate și wellbeing.
Alergarea este printre cele mai populare hobby-uri sportive, în special datorită beneficiilor aduse sănătății fizice și mentale. În București, 8.000 de maratoniști amatori au alergat în acest weekend pe străzile Capitalei.
Cu toate acestea, există statistici* care arată că până la 40% dintre alergători pot prezenta dispnee indusă de efort ca urmare a fenomenelor fiziologice în cascadă, care pot cauza stări psihologice negative sau bariere în calea participării. Tehnicile de respirație, cum ar fi respirația nazală lentă și profundă, au dovedit beneficii indiscutabile.
Patrick McKeown (foto), cunoscut drept „antrenorul de respirație”, a susținut pentru prima dată în România o demonstrație practică despre felul în care putem respira sănătos.
Specialistul irlandez, autor al bestsellerului „Avantajul Oxigenului”, și dr. Ela Bănică (foto), fondatoarea Ortho Institute și traducătoarea în limba română a cărții, au susținut o prelegere cu numeroase exerciții practice care demonstrează felul în care respirația influențează sănătatea, performanței școlară, academică și sportivă.
În prezența unui public numeros, format din sportivi de performanță, antrenori, medici, jurnaliști, amfiteatrul Casei Olimpice din incinta Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a găzduit un eveniment în premieră în România, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
Sportivi de marcă, precum Carmen Bunaciu, Nana Falemi, Laura Badea, Loredana Dinu (foto, a doua din stânga), Vlad Chiricheș, Mihai Covaliu, Cătălin Moroșanu, muzicianul Damian Drăghici, jurnaliști din presa sportivă și de sănătate au asistat la recomandările pe cât de simple, pe atât de revoluționare ale antrenorului de respirație Patrick McKeown, secondat de dr. Ela Bănică, expert de marcă și o autoritate în domeniul sănătății faciale, specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială.
Cei doi specialiști au explicat beneficiile pe care le aduce respirația corectă:
Sănătate fizică îmbunătățită: Respirația corectă contribuie la o oxigenare mai eficientă a corpului, ceea ce poate îmbunătăți starea generală de sănătate - un sistem imunitar mai puternic, o mai bună capacitate de recuperare, mai multă rezistență împotriva afecțiunilor respiratorii.
Performanță sportivă: Respirația corectă poate avea un impact semnificativ asupra performanței sportive - o rezistență îmbunătățită, o recuperare mai rapidă după efort și o mai bună gestionare a stresului din timpul competițiilor.
Sănătatea mintală și emoțională: Corectarea respirației pe gură poate contribui la reducerea anxietății, a stresului și a fluctuațiilor de dispoziție. Prin stabilizarea nivelurilor de oxigen și dioxid de carbon în corp, starea emoțională se echilibrează, având ca efect o mai bună capacitate de gestionare a emoțiilor.
Concentrare și performanță academică: Un aport adecvat de oxigen este esențial pentru funcționarea optimă a creierului. O respirație corectă generează o mai bună concentrare, capacitate de învățare îmbunătățită și performanță academică crescută.
Comportament și interacțiuni sociale: Respirația corectă poate dezvolta un comportament mai pozitiv și relații sociale mai bune. Rezultă mai puțină iritabilitate, mai multă empatie și interacțiuni sociale sănătoase.
Reamintim că Patrick McKeown a fondat cea mai importantă clinică de respirație din Marea Britanie. A conceput propriul său program de pregătire în domeniul respirației, intitulat Oxygen Advantage, care continuă să se dezvolte în conformitate cu experiența sa clinică de antrenor de respirație și cu cele mai recente cercetări științifice.
*National Library of Medicine
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe