Newsflash
Interviuri

Zâmbetul frumos, o motivaţie pentru un tratament ortodontic

de Dorina Novac - iun. 10 2022
Zâmbetul frumos,  o motivaţie pentru un tratament ortodontic

Tratamentele ortodontice sunt foarte variate. Astfel putem avea mai multe opţiuni de tratament și, în funcţie de fiecare pacient, acestea să fie cât mai confortabil de purtat, spune dr. Ana Cosma.

Dr. Ana Cosma este medic specialist ortodont și absolventă a UMF „Carol Davila” din București. A fost medic rezident în specialitatea Ortodonţie și Ortopedie dento-facială la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

A. Cosma copy

De ce aţi ales medicina dentară și, mai ales, ortodonţia?

Am fost pacient tratat ortodontic de când mă știu și pe parcursul anilor am „pătimit” din cauza unor tratamente mai puţin confortabile. Cumva, am fost motivată de această experienţă. Încerc să găsesc o cale să ofer un tratament ortodontic bun pentru oricine. Să fac eu mai bine decât mi s-a făcut mie. Asta m-a motivat să aleg această specialitate.

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se prezintă pacienţii la cabinetul dv.?

De cele mai multe ori, problemele sunt de ordin estetic. Majoritatea pacienţilor acuză înghesuiri dentare. Astfel, estetica zâmbetului îi motivează să corecteze sau să trateze ortodontic afecţiunile pe
care le au.

Care sunt celelalte situaţii în care este nevoie de tratament ortodontic?

Alte probleme ce necesită tratament ortodontic sunt mai ales de ordin funcţional, existând și anomalii ce afectează dezvoltarea scheletală a oaselor. Automat, în momentul în care discutăm despre o mușcătură incorectă, pe termen lung apar afectări ale ţesuturilor de susţinere ale dinţilor și o mușcătură incorectă cu rapoarte incorecte între dinţi.

De aceea, pe termen lung trebuie intervenit fie doar prin tratament ortodontic, fie prin tratament ortodontic în combinaţie cu cel chirurgical (chirurgie ortognată), pentru a se rezolva acele anomalii mai dificile.

Opţiuni mai puţine pentru adulţi

Tratamentul ortodontic este recomandat la orice vârstă?

Da, este recomandat la orice vârstă. Este însă un pic mai dificil la vârsta adultă, deoarece opţiunile de tratament sunt mai reduse. La copii, de exemplu, unde și plasticitatea osoasă este crescută, discutăm despre o paletă mai variată de opţiuni de tratament. Acestea încep de la aparate mobile mobilizabile, care reacţionează și spre stimularea unei dezvoltări osoase, pentru ca dinţii să poată erupe mai aliniat, și merg până la aparate ortodontice fixe, cu brackeţi pe fiecare dinte.

La adulţi, unde creșterea este definitivată și suturile osoase sunt închise, fie discutăm despre tratament ortodontic compensator, doar cu aparate ortodontice fixe, fie despre tratament ortodontic și chirurgical. Astfel, tratamentul este mai complex și durata poate fi influenţată de
reactivitatea organismului.

Care este vârsta potrivită pentru a merge la ortodont?

Primul control la ortodont poate fi făcut de la 5-6 ani, în ideea în care pot să apară semne clinice și radiologice legate de lipsa de spaţiu de erupţie pe arcadă a dinţilor permanenţi – astfel, putem să acţionăm prin aparate mobile sau mobilizabile. Cu cât micuţii vin mai repede, cu atât pot fi prevenite, prin tratament, multe probleme cu care se prezintă pacienţii adulţi.

Ce tratamente ortodontice și aparate dentare sunt disponibile în prezent?

Tratamentele ortodontice sunt foarte variate și tehnologia evoluează constant, în așa fel încât să putem să avem mai multe opţiuni de tratament și, în funcţie de fiecare pacient, să fie cât mai confortabile de purtat. Cel mai nou tip de tratament este cel cu gutiere de aliniere. Acesta este cel mai estetic și ușor de suportat, mai ales de
către pacientul adult.

Digitalizarea, un trend în gestionarea cazurilor

Gutierele transparente pot lua locul aparatului dentar fix?

Da, este ultima tehnologie pe care o folosim în acest domeniu. Tendinţa este să se digitalizeze cât mai mult nu doar partea de analiză a cazului, ci și etapele de lucru, astfel încât tratamentul să fie mai predictibil. Gutierele se vor conforma într-un program special, iar amprentele dentare se realizează printr-o scanare intraorală, astfel că nu mai sunt necesare amprentele din alginat, luate în cabinet.

Se configurează un număr de gutiere, iar în funcţie de acestea știm exact și timpul de tratament. Și, bineînţeles, vom cunoaște, prin simularea cazului, începând de la primul set de gutiere, cum se modifică poziţia dinţilor, până obţinem aspectul final al mușcăturii și al poziţiei dinţilor.

Cât timp pot fi purtate?

Depinde foarte mult de fiecare caz. La fel ca la aparatele clasice, gutierele tratează orice tip de anomalie. În cazul anomaliilor dentare ușoare poate să fie nevoie de un număr redus de seturi de gutiere, iar tratamentul să dureze doar câteva luni. Pentru anumite cazuri, în schimb, este necesar un număr mai mare de gutiere, iar durata de purtare va fi direct proporţională.

Bea cafeaua cu paiul

Unele aparate dentare pot fi afectate de consumul de cafea? Care ar fi soluţia pentru iubitorii acestei băuturi?

Aparatele metalice nu sunt afectate de consumul de alimente sau băuturi cu coloranţi. Există un tip de brackeţi unde consumul acestor produse poate afecta estetica aparatului – este vorba despre aparatele ortodontice clasice, cu brackeţi estetici (din safir), în jurul cărora se aplică ligaturi elastice transparente, care se îngălbenesc ușor.

Citiți și: Pacientul român modern este informat, dar mai greu de tratat

Gutierele, de exemplu, pentru că se schimbă destul de des, la 10-14 zile, nu sunt afectate, nu se colorează. Ca măsură de siguranţă, băuturile colorate, cum ar fi cafeaua, pot fi consumate cu paiul, în așa fel încât să limităm accesul lor în zona anterioară a aparatelor.

Cât de importantă este relaţia între medicul ortodont și asistentul cu care lucrează?

Foarte importantă! Lucrul la patru mâini este ergonomic, scurtează timpul de lucru la pacient, iar activitatea medicului este mai eficientă. Totodată, comunicarea medicului cu pacientul este îmbunătăţită.

Rubrică susţinută de Nestlé

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe