Newsflash
OPINII

Concediul pentru formarea profesională

de Drd. Rareș Voroneanu - aug. 25 2023
Concediul pentru formarea profesională

Concediul pentru formarea profesională poate fi atât fără plată, cât și cu plată.

Profesia medicului are mai multe caracteristici speciale. Însă una dintre ele este strâns legată de nevoia profesionistului din sectorul medical de a dedica o bună parte din timpul său studiului. Dacă alte activităţi presupun doar un număr determinat de ore în care o persoană desfășoară o muncă, profesia de medic impune o perfecţionare permanentă, participarea la cursuri ori alte forme de învăţământ.

Cu plată sau fără plată

În legislaţia de pe teritoriul ţării noastre, nevoia de perfecţionare a unui angajat este susţinută, motiv pentru care există posibilitatea ca o persoană să solicite un concediu pentru formarea profesională. Astfel, în primul rând, este de menţionat că medicul, pentru a beneficia de acesta, trebuie să înainteze o cerere, iar concediul poate fi atât fără plată, cât și cu plată. Cu privire la angajator, respectiv spitalul, acesta are posibilitatea de a respinge solicitarea medicului doar în situaţia în care absenţa sa ar dăuna în mod grav activităţii sanitare.

Referitor la condiţiile pe care trebuie să le aibă în vedere angajatul, potrivit art. 156 alin. (1) din Codul muncii, acesta trebuie să depună cererea cu o lună înainte de începerea perioadei de concediu. De asemenea, este obligatoriu să fie menţionate data de începere a stagiului de perfecţionare, durata pe care o va avea, domeniul și numele instituţiei de formare. Conform cadrului legislativ aflat în vigoare, concediul fără plată poate fi împărţit în cursul anului calendaristic, astfel încât medicul să poată susţine examenele necesare pentru absolvirea formelor de învăţământ.

De comun acord

Și spitalul are posibilitatea de a trimite personalul medical la instruire. Astfel, în situaţia în care acesta nu respectă obligaţia de a asigura, pe cheltuiala unităţii sanitare, participarea salariatului la un curs de formare  profesională în condiţiile legii, medicul va avea dreptul la un concediu pentru formarea sa profesională, care va fi plătit chiar de către angajator. 

Durata concediului va fi de maximum 10 zile ori de maximum 80 de ore. Potrivit legislaţiei, în condiţiile prevăzute mai sus, perioada în care doctorul va beneficia de concediu plătit va fi stabilită de comun acord între cele două părţi.

Nuanţe diferite

Legislaţia stabilește în mod clar diferenţa între concediul de odihnă și concediul pentru formare profesională. Cele două nu trebuie confundate, deoarece sunt drepturi distincte de care  beneficiază angajatul. 

Mai mult decât atât, se pune următoarea întrebare: în cazul în care un medic își ia tot concediul de  odihnă de care beneficiază într-un an, acesta mai poate beneficia de concediu pentru formare profesională?

 Răspunsul este categoric da! Justificarea este una cât se poate de simplă: cele două concedii  sunt distincte, medicul poate beneficia de unul dintre ele, urmând ca apoi să se bucure de celălalt.
 


Notă autor:

Foto: Rawpixel

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe