Deși ne aflăm în plin anotimp al vacanţelor, credem că este bine să vorbim despre Educaţia Medicală Continuă.
Pentru cei mai mulţi dintre noi, vacanţa e scurtă, mult mai scurtă decât vara. Unii ar vrea să-și completeze numărul creditelor acum, când presiunea este mai mică în cabinet, sau când mai au câteva zile libere înainte de a se întoarce la spital. Dar cum să profite de acest răgaz, când abia în septembrie încep „școlile de vară”, cursurile, congresele sau celelalte manifestări știinţifice?
Simplu: accesând programele de instruire online pe platforma EMCB, pe care Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a pus-o la dispoziţia tuturor medicilor din ţară. Primul certificat de participare creditat EMC a fost eliberat unui utilizator al platformei la 18 ianuarie 2022, după numai două luni de la momentul în care platforma, cu toate noile funcţionalităţi, a fost lansată. Până la sfârșitul lunii iulie a acestui an, s-au înregistrat ca utilizatori peste 2.300 de medici, fiind eliberate 877 de certificate.
Marele avantaj al cursurilor online este că informaţiile sunt accesibile non-stop. Programul cursantului devine programul cursului, nu invers, ca la evenimentele medicale desfășurate în sală.
După-amiaza sau seara, într-o pauză, în weekend, medicul își stabilește, în ritmul propriu, programul de curs și momentul în care completează chestionarul, pentru finalizarea capitolului.
Medicul care dorește să-și completeze EMC se înregistrează, cu datele de identificare și adresa de e-mail, și poate participa la oricare dintre cursurile active pe site. Atenţie, se poate credita la nivel de Colegiu doar un curs de educaţie medicală continuă la distanţă într-o lună calendaristică – limitare impusă prin Decizia 12/2018 a CMR privind reglementarea sistemului naţional de educaţie medicală continuă.
Fiecare curs de pe platforma emcb.ro are mai multe capitole. Fiecare capitol are la final un chestionar de evaluare, trebuind a fi îndeplinite cerinţele de promovabilitate pentru fiecare curs, așa cum a stabilit aceeași decizie a CMR.
Foarte important, dacă greșește la completarea chestionarelor și nu primește certificatul, medicul poate relua cursul în totalitate după trecerea a 30 de zile. Însă trebuie să completeze toate chestionarele, indiferent dacă le completează corect sau nu. Altfel, cursul nu este marcat în sistem ca finalizat și nu se poate relua după cele 30 de zile.
Accesul pe platforma emcb.ro este gratuit, ca și accesul la Conferinţa anuală a CMMB pentru medicii din București.
În acest moment, sunt trei cursuri pe platformă, deci până la sfârșitul anului medicii pot obţine 46 de puncte EMC, doar participând la acest program. Materialele sunt prezentate într-o abordare pluridisciplinară, utilă medicilor din toate specialităţile.
De exemplu, modulul dedicat îngrijirilor paliative, creditat cu 18 puncte EMC, prezintă o sinteză structurată în șapte capitole, oferind date de epidemiologie, fiziopatologie, diagnostic/evaluare și tratament. Rolul acestui curs este de a atrage atenţia asupra importanţei îngrijirii paliative atât pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului, cât și pentru îmbunătăţirea supravieţuirii acestuia. Autori sunt prof dr. Cornelia Niţipir, dr. Horia-Teodor Cotan (Secţia de Oncologie medicală, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias), iar coautori dr. Andreea Ilie, dr. Oana Roșu, dr. Monica Profir.
Cursul în care se prezintă „Particularităţile anemiei la pacienţii cu afecţiuni hematologice” semnalează că anemia poate fi un prim semn al unei patologii vaste, potenţial letale dacă nu este investigată și tratată corespunzător. Autorii sunt prof. dr. Horia Bumbea, dr. Daniela Diaconescu, dr. Delia Soare, de la Spitalul Universitar de Urgenţă București, iar cursul este creditat cu 14 puncte EMC.
Un alt curs creditat cu 14 puncte EMC este „Durerea toracică acută: Provocări diagnostice. Leziuni cu potenţial letal”, autorul fiind dr. Sündüz Cadîr, medic primar medicină de urgenţă, UPU-SMURD București, Spitalul Clinic de Urgenţă București.
Proiectul de educaţie medicală la distanţă, susţinut de platforma emcb.ro, este rezultatul cooperării strânse între CMMB și UMF „Carol Davila” București, ale cărei cadre didactice au realizat cursurile online, pentru pregătirea tuturor medicilor din România.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe