Corpul profesional al medicilor trece printr-o schimbare importantă de mentalităţi și atitudini. Aceste schimbări sunt induse de modul de funcţionare a pieţei de servicii medicale, ca mediu social, economic și legislativ.
Medicii stomatologi sunt primul segment din domeniul sănătăţii care reacţionează, asemenea unui seismograf.
Studenţii facultăţilor de Stomatologie au fost ani de-a rândul animaţi și motivaţi de idealuri specifice. Ei doreau să valorifice cât mai repede caracterul liberal al profesiei și să-și deschidă propriul cabinet la un timp cât mai scurt de la obţinerea licenţei. Și au reușit în număr foarte mare să-și împlinească această dorinţă. Am ajuns la un moment dat să avem un număr de cabinete apropiat de numărul de medici stomatologi înregistraţi ca medici activi.
În timpul pandemiei, mi s-a cerut să pregătesc un material în care să-mi exprim viziunea asupra viitorului stomatologiei și asupra impactului acelei pandemii asupra pieţei de servicii medicale stomatologice. Volumul care cuprinde mai multe opinii ale specialiștilor din medicină a fost publicat în anul 2022, la Editura Academiei Române, sub coordonarea academicianului Constantin
Ionescu-Tîrgoviște și a lui Grigore Iuga. Spuneam atunci că stomatologia, ca servicii medicale, va fi sub presiunea tot mai mare a concurenţei și a concentrării de capital. Acest lucru s-a întâmplat chiar mai repede și mai intens decât am previzionat.
În acea analiză am luat în calcul evenimentele și tendinţele certe de pe piaţă, sub toate aspectele lor, mai puţin o schimbare rapidă a gândirii și mentalităţii în rândurile studenţilor. Obișnuiam ca în ultimul semestru al anului terminal să întreb studenţii care sunt perspectivele lor de împlinire profesională, așa cum le văd și le înţeleg ei. An de an, cei mai mulţi îmi răspundeau că doresc să-și deschidă cabinetul personal – la care au visat în toţi anii de studenţie – în primii doi ani de la terminarea facultăţii sau cât mai repede posibil. În sistemul de sănătate împlinirile lor erau comensurabile prin numărul tot mai mare de cabinete stomatologice noi.
Acum putem observa o scădere a entuziasmului în deschiderea unui cabinet dentar. La întrebarea dacă doresc să își deschidă propriul cabinet stomatologic în următorii doi ani de la terminarea facultăţii, niciunul dintre viitorii absolvenţi de anul acesta nu a declarat că ar dori să facă acest lucru. Niciunul! Este o schimbare evidentă și brutală în atitudine și intenţii de practică profesională. Studenţii de azi doresc să se angajeze la un cabinet sau lanţ de cabinete care este deja funcţional pe piaţă.
Referitor la gradul de satisfacţie al studenţilor în ceea ce privește nivelul lor de pregătire și modul în care s-au desfășurat activităţile didactice, am remarcat un nivel de satisfacţie ridicat. Nu se așteptau la prea mult din acest punct de vedere. Am luat ca referinţă cerinţele de calificare profesională prevăzute de Directiva 2005/36 CE a Parlamentului European și a Consiliului privind recunoașterea calificărilor profesionale. Respectiv, Art. 34 care se referă la formarea de bază de medic stomatolog. Acolo, în alineatul (3), sunt precizate cinci direcţii de formare profesională: primele două se referă la cunoștinţe medicale de ordin general, următoarele două la cunoștinţe complexe și specifice pentru stomatologie, iar ultima vorbește despre experienţa clinică adecvată sub supraveghere corespunzătoare.
Cu toate că studenţii fac prea puţină practică și stagii efective la pacienţi, 15,4% dintre respondenţi sunt foarte mulţumiţi, 48% sunt mulţumiţi și doar 36,6% și-au exprimat ferm nemulţumirea faţă de modul și nivelul la care se face practica la stagiile clinice direct pe pacienţi reali, nu pe simulatoare. La dobândirea cunoștinţelor medicale generale, nemulţumirea este mai mare decât pentru dobândirea cunoștinţelor medicale stomatologice. Astfel, media gradului de satisfacţie este de 59% pentru cunoștinţe generale dobândite și de 94% pentru cele stomatologice.
Viitorii tineri medici apreciază că au avut parte de o bună și conformă calificare profesională, dar nu doresc să-și asume responsabilităţi de ordin managerial. Dorinţa obţinerii unei inserţii profesionale rapide este declarată. Dar există multe incertitudini în ceea ce privește modul de împlinire a acestui deziderat. Concentrarea de capital privat în piaţa de servicii medicale stomatologice este tot mai evidentă. Aceasta devine o direcţie de evoluţie susţinută suplimentar prin atitudinea și comportamentul profesional manifestate de noile generaţii de medici stomatologi. Disputele mediatizate din campania electorală a colegiului profesional de acum șase luni, privind susţinerea cabinetelor stomatologice mici, se dovedesc acum niște simple speculaţii electorale, fără acoperire în fapte.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe