Newsflash
ACTUALITATE

Prof. dr. Mircea Beuran: „La începutul anului viitor vom organiza cursuri de iniţiere în domeniul inteligenţei artificiale”

de Dan Dumitru MIHALACHE - dec. 8 2023
Prof. dr. Mircea Beuran: „La începutul anului viitor vom organiza cursuri de iniţiere în domeniul inteligenţei artificiale”

Academia de Știinţe Medicale și-a ales noua conducere executivă. Președinte pentru următorii patru ani este profesorul Mircea Beuran.

Proaspăt instalat în fotoliul de președinte al Academiei de Știinţe Medicale (AȘM), prof. dr. Mircea Beuran anunţă că în mandatul său vor continua dezbaterile știinţifice, mesele rotunde din domeniile medical, farmaceutic, biologie sau știinţe agronomice. Profesorul Beuran a ocupat în ultimii trei ani funcţia de vicepreședinte executiv al acestei instituţii, perioadă în care a dezvoltat acest program de dezbateri și mese rotunde. Spune, de asemenea, că își dorește să dezvolte relaţiile cu colegii români din afara graniţelor, dar și cu cercetătorii străini cu care AȘM are parteneriate mai vechi. „Toate acestea oferă o platformă pentru schimbul de informaţii despre cercetări și descoperiri medicale recente, creează oportunităţi pentru colaborare și proiecte de cercetare comune.”

După alegerea sa ca președinte al AȘM, profesorul Mircea Beuran ne-a oferit scurte declaraţii despre noua conducere și intenţiile acesteia pentru mandatul (de patru ani – 2023-2027) încredinţat de Adunarea Generală. Noul Birou Executiv este format din: președinte – prof. dr. Mircea Beuran; vicepreședinţi – prof. dr. Ion-Victor Bruckner, prof. dr. Florian Popa și prof. dr. Virgil Păunescu; secretar general – prof. dr. Emanoil Ceaușu.

Un nou an marcat de știinţă

Ne dorim ca în acest mandat să susţinem și să promovăm studiile cu caracter medical, știinţific, ale specialiștilor, membri ai Academiei, cercetători, farmaciști, dar și ale colectivelor pe care le conduc. De asemenea, considerăm foarte important să dezvoltăm cursuri de educaţie medicală pentru a face cunoscute rezultatele din domeniul inteligenţei artificiale”, ne-a declarat președintele AȘM. Pentru aceasta, intenţionează ca încă de la începutul anului 2024 să organizeze cursuri de iniţiere în domeniul inteligenţei artificiale și apoi să le dezvolte aplicat pe diferite specialităţi. 

Vor continua, de asemenea, seriile de conferinţe și mese rotunde axate pe noutăţile din lumea medicală, tehnologii și molecule noi, „astfel încât, la congresul aniversar, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de activitate a Academiei de Știinţe Medicale, să putem prezenta rezultatele deosebite obţinute de românii din ţară și din străinătate în specialităţile pe care le reprezintă”, a adăugat profesorul Beuran.

Alături de FEAM

În cadrul Adunării Generale din noiembrie, profesorul Beuran a prezentat, în calitatea sa de vicepreședinte executiv, o dare de seamă pentru perioada 2019-2023, precum și raportul economico-financiar al AȘM. Din cele prezentate, putem aminti: revizuirea unor proceduri, cu precădere cele aferente activităţii de cercetare știinţifică medicală și farmaceutică; iniţierea metodologiei privind managementul tehnico-știinţific din domeniul cercetării medicale și farmaceutice al AȘM; procedura operaţională privind organizarea și funcţionarea consiliului știinţific; procedura operaţională privind activitatea de cercetare știinţifică și regulamentul cercetătorilor asociaţi.

Mircea Beuran spune că Academia de Știinţe Medicale colaborează constant cu Federaţia Europeană a Academiilor de Medicină (FEAM). În cadrul acestei cooperări, AȘM a demarat procesul de implementare a politicilor recomandate de FEAM pe baza rapoartelor elaborate de OMS și Comisia Europeană, prin crearea unei echipe care se ocupă de acest aspect. „Un eveniment care ne onorează este faptul că președintele FEAM pentru anii 2021-2024 este prof. dr. Ștefan Constantinescu, membru titular al Academiei de Știinţe Medicale”, mărturisește profesorul Beuran.

Demersuri cu ecou legislativ

Odată cu intrarea în vigoare, în ianuarie 2022, a Regulamentului nr. 536/2014 privind studiile clinice intervenţionale cu medicamente de uz uman și abrogarea Directivei 2001/20/CE în relaţie cu activitatea Comisiei Naţionale de Bioetică a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (CNBMDM), pentru alinierea la standardele europene, Academia de Știinţe Medicale a început demersurile de aderare la normele directivei europene. Aceasta, prin realizarea unui protocol cu Agenţia Naţională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și crearea unui regulament de funcţionare al CNBMDM. Demersurile au fost însoţite de o serie de propuneri înaintate Ministerului Sănătăţii cu privire la modificarea normativă. Acţiunea a culminat cu adoptarea Ordonanţei de urgenţă nr. 88/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006. Documentul a stabilit că CNBMDM va funcţiona în cadrul Academiei de Știinţe Medicale.

Relaţiile internaţionale ale Academiei de Știinţe Medicale s-au extins printr-un parteneriat cu Ambasada Chinei și cu cea a Georgiei. Parteneriatul presupune colaborări în domeniul cercetării știinţifice medicale prin proiecte de cercetare. Colaborarea vizează și schimburi de cercetători și studenţi între instituţii de interes din ţările partenere.

În acești ani, s-au depus 18 proiecte de cercetare cu scopul atragerii de fonduri și îmbunătăţirii infrastructurii de sănătate și de cercetare în domeniul medical. (Prof. dr. Mircea Beuran)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe