Newsflash
CAMPANII

Dr. Adriana Neagoe (SUA): Tehnologia este salvatoare în psihiatrie, pe perioada pandemiei

de Florentina Ionescu - mar. 29 2021
Dr. Adriana Neagoe (SUA): Tehnologia este salvatoare în psihiatrie, pe perioada pandemiei

Telemedicina este o soluție extrem de utilă în domeniul psihiatriei, crede medicul psihiatru Adriana Neagoe, cu care am stat de vorbă recent.

În contextul în care Viața Medicală a dat startul unei campanii care încurajează profesioniștii din sănătate să-și aleagă cu atenție sursele de informare și să descopere avantajele noilor tehnologii și ale digitalizării, am stat de vorbă recent cu dr. Adriana Neagoe despre importanța tehnologiei și a telemedicinei, şi am clarificat şi termenii folosiți în acest domeniu: Telehealth, Telemedicine şi Telecare

Termenii utilizați pentru a discuta despre aceste interacțiuni broadband-enabled includ telehealth, telemedicine și telecare. Utilizarea acestor trei termeni se suprapune adesea, dar nu întotdeauna, explică dr. Adriana Neagoe (foto). Ei pot avea înțelesuri diferite, în funcție de persoana cu care discuți: doctorul tău, reprezentanții de la asigurările medicale, asistenta ta medicală, oricine care face parte din universul îngrijirilor sănătății. 

Telemedicine se definește ca utilizarea tehnologiei de telecomunicație pentru a asigura serviciile de natură medicală (de diagnostic, tratament, teste, urmărirea în progres a evoluției pacientului după tratament, etc.), de regulă prestate de medici, și care facilitează accesul la un specialist care nu se află în aceeași locație cu pacientul. 

Telehealth este similar cu telemedicina, dar include un domeniu mai larg decât aceasta, pe lângă relația doctor-pacient remote (la distanță - n.red.). Avem aici serviciile asistentei sociale, ale farmacistului, ale lucrătorului social, care ajută la educarea pacientului, și a familiei, la ajutoarele sociale, la aderența la medicamente, și așa mai departe. 

tehnologie salvatoare
Foto: www.rawpixel.com

 

Telecare se referă la tehnologiile care ajută pacienții să fie independenți și safe (în siguranță - n.red.) în casele lor. Aici putem include, de exemplu, aplicațiile de fitness, instrumentele digitale care conectează pacientul cu familia, instrumentele de exercise-tracking sau mijloacele digitale care alertează anomalii la semnele vitale sau reamintesc ora de luare a medicamentului.

Fotografie de Ana Maria Moldovan  (2)
Credit foto: Ana Maria Moldovan

„În perioada COVID-ului, pe noi, psihiatrii, tehnologia ne salvează pur si simplu. Ce ne-am fi făcut fără ea? Totuși, unii pacienți, puțini, se plâng că nu mai este aceeași conunicare interumană. (...) Deci cât de importantă este tehnologia? Well, în psihiatrie este salvatoare. La un moment dat, până să se reia deschiderea cabinetelor, a fost dăunătoare în alte specialități. (...) De exemplu, ce poți să faci cu un glaucom pe telemedicină la oftalmologie, spune-mi și mie? Pacientul are nevoie să i se măsoare presiunea oculară? Eh, cum măsori presiunea oculară fără să-l vezi? Este foarte riscant să treci peste asta și să ai impresi că ți-ai făcut datoria.  (...) Sau o vizită la ginecolog pe telemedicină? Este pur și simplu un nonsens pentru nivelul actual al tehnologiei”, a declarat medicul Adriana Neagoe pentru Viața Medicală.

Însă pentru medicii psihiatri, tehnologia și telemedicina au reprezentat un real avantaj. În plus, prin simplu acces la computer, dr. Adriana Neagoe a putut să comunice aproape la fel de eficient cu pacienții săi și a descoperit noi avantaje ale eliminării timpului de deplasare la cabinet.

„La noi, la psihiatri, merge perfect. Raportul medic pacient nu a avut prea mult de suferit. Noi oricum nu ne atingem fizic pacienții. Asta nu înseamnă că telemedicina înlocuiește la noi 100% nevoia de a fi față în față cu ei, deoarece avem nevoie de inspecția motricității, la toate nivelele, a pacientului cel puțin. Sunt unii pacienți de-ai mei care, să știi, chiar dacă au acces la computer fără probleme, mi-au spus că preferă să vină în cabinet, așa că eu îi văd personal din când în când. Este puțin mai plăcut pentru ei, deși rămâne totuși un risc al contaminării”.

Un detaliu interesant, însă, pe care mi l-a descris medicul psihiatru a fost faptul că a observat că anumite tulburări psihiatrice au mers mai bine în timpul pandemiei: 

„Oamenii care au mers mai bine au fost cei cu anxietăți sociale. Ei nu au mai avut să fie expuși în grupuri, în afara familiei, și practic nu am avut ce să le mai fac, decât să discutăm despre cum ar fi când o să reia iarăși viața socială sau despre cum a fost”. 

Interviul complet cu medicul psihiatru va apărea în curând în Viața Medicală. 

Cine este Adriana Neagoe

Dr. Adriana Neagoe a absolvit în 1981 Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. A lucrat ca  medic secundar și apoi specialist ORL la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Profesor Doctor Dorin Hociotă” din București. 

Specializările în psihiatrie de la Harvard Medical School și Boston University au fost urmate de certificarea în Psihiatrie Generală de Adult și în Medicina Psihosomatică și Consultation-Liaison de către American Board of Psychiatry and Neurology ABPN.

A urmat un fellowship la Psychoanalytic Society din Boston și a fost, totodată, Clinical Instructor la Harvard Medical School, precum și Assistant Professor la University of Massachusetts (UMass). În prezent, ea lucrează în practică privată în Framingham, Massachusetts, în Statele Unite ale Americii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe