Newsflash
CAMPANII Știri

Suport terapeutic gratuit pentru pacienții cu scleroză multiplă

de L. Budin - iun. 13 2023
Suport terapeutic gratuit pentru pacienții cu scleroză multiplă

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA vine în sprijinul persoanelor a căror încredere în sine este afectată de scleroza multiplă, în cadrul unei campanii de informare și intervenție psihologică.

Scleroza multiplă este o boală care afectează emoțional și mintal atât persoanele în suferință, cât și pe aparținătorii lor. Încrederea în sine a persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă poate fi pusă la grea încercare din cauza simptomelor bolii, a afectării fizice și a pierderii treptate a independenței, conducând la o imagine de sine distorsionată, se arată într-un comunicat.

 

Grupuri de suport terapeutic

Campania #CONEXIUNEA CU SINE se desfășoară în perioada 13 iunie - 15 octombrie și, pe lângă ședințele de consiliere psihologică, aduce informații despre managementul sclerozei multiple, prin organizarea de webinarii live despre scleroza multiplă și sănătatea mintală, dar și materiale informative pentru pacienți și aparținători: tutorial video educativ cu exerciții de relaxare și auto-conectare, infografic cu sfaturi pentru pacienți, comunicare prin influenceri, video-uri pentru Tik Tok despre scleroza multiplă și sănătatea mintală. Toate materialele vor putea fi vizionate pe site-ul APAA și pe canalele Facebook, Tik Tok și YouTube.

În cadrul campaniei #CONEXIUNEA CU SINE, persoanele afectate de scleroză multiplă vor fi ajutate prin modalități și tehnici de gestionare a stărilor emoționale prin care trec, în cadrul grupurilor de suport terapeutic gratuite oferite de Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut, pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă și pentru aparținători. Pierderea sănătății nu trebuie să fie un motiv de izolare, ci ne arată că avem nevoie unii de ceilalți mai mult decât oricând. Persoanele afectate de scleroza multiplă nu trebuie să aibă în jurul lor bariere sociale, să se simtă singure și izolate”, spune Rozalina Lăpădatu, președinta APAA.

 

Helpline pentru pacienți

Grupul de suport pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă va avea 10 întâlniri începând cu 10 iulie, iar ședințele se vor desfășura online într-un grup de maximum 30 de persoane, în fiecare luni între orele 18.00 -20.00.

Grupul de suport pentru aparținătorii persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă va avea 3 întâlniri în luna septembrie, tot online, într-un grup de maximum 30 de persoane, în fiecare luni între orele 16.00 -18.00.

Există un link pentru înscrieri atât pentru pacienți, cât și pentru aparținători, perioada de înscriere fiind între 12 iunie și 10 iulie.

Asociația Happy Minds se alătură ca partener și pune la dispoziția pacienților și aparținătorilor, o linie telefonică de suport unde răspund psihologi pregătiți în intervenție pe scleroză multiplă. 

Numărul de telefon este 0374451360 și este disponibil de luni până vineri, între orele 10.00 și 15.00.

 

Femeile, cele mai afectate

Scleroza multiplă afectează preponderent femeile - proporția este de aproximativ trei paciente femei la doi pacienți bărbați - și se instalează de regulă între vârsta de 20 și 40 de ani sau chiar mai devreme.

«Fericirea nu are diagnostic» este mesajul principal al campaniei și ne ajută să conștientizăm că viața poate fi și bună dincolo de diagnostic. Să integrăm diagnosticul în noul stil de viață, să-i ajutăm pe cei apropiați cu noua viață din «SM» și  să descoperim noi proiecte pe termen scurt imediat, este credința cu care plecăm în această campanie”, consideră Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut.

Persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă ajung adesea să își piardă încrederea în sine. Depresia netratată poate afecta modul în care acești pacienți se îngrijesc, îi poate face să nu își mai ia medicamentele și să renunțe la obiceiurile sănătoase și poate conduce, în final, la creșterea riscului de suicid, se arată în comunicat. 

Imaginea de sine a persoanei este reperul esențial al autoreglării comportamentale și emoționale. Este modul în care o persoană își percepe propriile caracteristici fizice, cognitive, emoționale, sociale și spirituale. Funcționarea eficientă în mediul socio-profesional contemporan depinde de capacitatea noastră de autocunoaștere și autoreglare”, adaugă Yolanda Crețescu.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe