Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Veronica Popescu: „Imagistica prin rezonanţă magnetică și radiologia m-au captivat de la început”

de Dr. Gabriela MIHĂILESCU - dec. 24 2021
Prof. dr. Veronica Popescu:  „Imagistica prin rezonanţă magnetică și radiologia m-au captivat de la început”

Am revăzut-o de curând pe prof. dr. Veronica Popescu, în calitate de expert în domeniul SM, cu ocazia unui eveniment știinţific internaţional de renume organizat de Fundaţia Europeană Charcot.

Am fost cuprinsă de un puternic sentiment de bucurie, de apreciere, dar și de mândrie. Veronica Popescu a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2002, alegând specialitatea Neurologie și Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Colentina pentru pregătire ca medic rezident.

Veronica popescu

A devenit Doctor în Medicină în anul 2015, abordând o specialitate conexă, respectiv imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) utilizată în diagnosticul și monitorizarea pacienţilor cu scleroză multiplă, coroborând datele obţinute imagistic cu datele clinice neurologice, dar și cu cele histopatologice, sub îndrumarea profesorului Frederik Barkhof.

A publicat, începând cu anul 2013, numeroase articole știinţifice în reviste internaţionale de pres­tigiu, referitoare la o temă extrem de actuală și astăzi, după opt ani, respectiv legătura dintre atrofia substanţei cerebrale, în special a substanţei cenușii, și dizabilitatea pe termen lung atât fizică, cât și cognitivă.

Din anul 2015 a lucrat ca neurolog specialist în scleroză multiplă (SM) la Centrul de Reabilitare și Scleroză Multiplă din Pelt (Belgia). Din anul 2016 este și specialist în tratamente paliative.

De ce aţi ales clinica înfiinţată de cel mai renumit neurolog român, Gheorghe Marinescu, și cum a fost experienţa dumneavoastră de medic rezident acolo?

Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Colentina mi-a oferit posibilitatea de a construi o experienţă foarte variată și vastă în domeniul neurologiei generale, pregătindu-mă pentru practică. Am avut ocazia să lucrez cu mai mulţi mentori de la care am învăţat foarte mult.

De asemenea, m-am putut dezvolta în cadrul unei echipe extraordinare, având o colaborare minunată cu colegii, cu care încă păstrez legătura chiar și după 20 de ani.

Care a fost parcursul dumneavoastră după obţinerea titlului de medic specialist neurolog?

După o perioadă scurtă la Policlinica Judeţului Ilfov din Săftica, am plecat la Spitalul Universitar din Lille, Franţa, și apoi, pentru doctorat, la MS Center Amsterdam din Olanda. După doctorat, am lucrat un an ca expert medical în software pentru măsurători pe imagini IRM.

De acolo am ajuns la actualul loc de muncă, la Clinica de Scleroză multiplă a Centrului Universitar de Scleroză Multiplă Pelt-Hasselt. Pentru că urmărim pacienţii din momentul diagnosticului sclerozei multiple și apoi prin toate fazele evolutive ale bolii, m-am specializat și în îngrijiri paliative.

Captivată de IRM încă din rezidenţiat

Aţi ales un doctorat în radiologie pentru care aţi lucrat în perioada 2009-2015 la Vrije Universiteit Amsterdam...

Imagistica prin rezonanţă magnetică și radiologia sunt specialităţi fascinante, care m-au captivat de la început, încă din timpul rezidenţiatului în neurologie. Am participat la Școala de Vară IRM organizată atunci în România de ISMRM (Societatea Internaţională de IRM în Medicină), care mi-a deschis ochii asupra fizicii și a tehnicii din spatele acestor imagini.

În scleroza multiplă, examenul IRM este esenţial nu numai pentru diagnostic, ci și pentru monitorizarea bolii, a efectelor secundare ale medicaţiei specifice, dar și pentru prognostic.

Aţi publicat numeroase articole știinţifice în reviste internaţionale de prestigiu. Cum contribuiţi în continuare la dezvoltarea și punerea în practică a acestor cercetări?

În timpul doctoratului am încercat să aduc măsurătorile realizate pe imaginile IRM în scleroza multiplă mai aproape de practica clinică, pentru a îmbunătăţi prog­nosticul bolii. Menţin în continuare colaborarea cu firmele producătoare de software și cu cele producătoare de aparatură în scopul introducerii acestor măsurători pe scară largă în activitatea clinică.

La Centrul Universitar de Scleroză Multiplă Pelt-Hasselt conducem un proiect internaţional foarte mare, centrat pe big data, inclusiv foarte multe date de imagistică pentru a dezvolta modele de apreciere a prognosticului.

Eu conduc partea de imagistică în două proiecte naţionale belgiene și sunt membru în Consiliul de conducere al Belgian Multiple Sclerosis Study Group, principalul for neurologic pentru neurologii specializaţi în scleroza multiplă.

Contribui în același timp la dezvoltarea liniei didactice în domeniul IRM pentru Fundaţia Internaţională ParadigMS, având ca scop îmbunătăţirea și menţinerea calităţii informaţiei referitoare la scleroza multiplă.

Sunteţi neurolog, specialist recunoscut internaţional în scleroză multiplă. Sunteţi profesor. Care au fost pașii spre această carieră didactică? Se aplică și în Belgia sau Olanda regula nescrisă din România prin care un tânăr specialist nu poate deveni profesor decât dacă se eliberează într-un fel, oricare ar fi acela, postul din grila catedrei respective?

Problemele financiare sunt, din păcate, peste tot aceleași, universităţile trebuie să pună în balanţă dorinţa/necesitatea de a avea specialiști pe statul lor de plată și fondurile pentru a recruta și a remunera acești specialiști.

Hobby-urile sunt esenţiale pentru un medic

Cum vă împărţiţi timpul între activitatea clinică dedicată
pacienţilor și cea universitară? Mai aveţi timp și pentru
hobby-uri? Care ar fi acelea?

Activitatea universitară îmi ocupă două zile pe săptămână, dar precum știţi foarte bine, de multe ori se extinde și în timpul liber. Hobby-urile sunt esenţiale pentru un medic! Pentru mine, sportul este un hobby, dar și plimbările, mai ales cu câinii pe care i-am adoptat din România.

Aţi fi dispusă să sprijiniţi logistic un program de reabilitare medicală a pacienţilor români diagnosticaţi cu scleroză multiplă? Chiar acum, înaintea acestei magice sărbători a Crăciunului, am lansat acest proiect în București!

Cu siguranţă, mai ales având în vedere că Centrul Universitar de Scleroză Multiplă Pelt-Hasselt include un departament foarte mare de recuperare/reabilitare medicală multidisciplinară a pacienţilor cu scleroză multiplă.

Aţi vedea posibil un proiect de specializare mixt în imagistică prin rezonanţă magnetică al neurologilor și imagiștilor români interesaţi de scleroza multiplă?

Desigur, un astfel de program ar fi foarte util, neurologii din orice parte a lumii vor putea examina imaginile IRM, iar atenţia acordată imagisticii este esenţială atât în timpul rezidenţiatului, cât și după aceea, tehnica avansând extraordinar de repede.

Citiți și: Noi abordări terapeutice în melanom

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe