Calitatea imaginilor obţinute cu ajutorul noilor sisteme de imagistică prin rezonanţă magnetică ar putea crește, în viitorul apropiat, graţie unor noi substanţe de contrast.
Magneţii puternici din interiorul aparatelor convenţionale de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) fac ca acestea să devină costisitoare și să necesite spaţii mari. Ele sunt folosite, în principal, în spitale. Ca soluţie alternativă, companiile din domeniu caută să dezvolte noi versiuni ale aparatelor IRM portabile, care au câmpuri magnetice de intensitate mai scăzută.
În prezent, cercetătorii de la National Institute of Standards and Technology (NIST) lucrează pe mai multe paliere pentru a face progrese în tehnologia IRM cu câmp magnetic scăzut și pentru a valida, totodată, metodele necesare pentru a crea imagini cu ajutorul unor câmpuri magnetice mai slabe.
„Cu ajutorul sistemelor IRM cu câmp scăzut, contrastul imaginilor obţinute este diferit, astfel că noi trebuie să înţelegem cum arată ţesuturile umane la aceste câmpuri magnetice cu intensităţi mai mici”, a explicat Kalina Jordanova, inginer electric la NIST. În acest scop, cercetătorii au măsurat proprietăţile ţesutului cerebral la un câmp magnetic de o intensitate mai redusă. Rezultatele obţinute de oamenii de știinţă de la NIST au fost publicate recent în jurnalul Magnetic Resonance Materials in Physics, Biology and Medicine. Ei au descoperit, printre altele, că nanoparticulele de oxid de fier au depășit ca performanţă substanţele clasice de contrast, care sunt realizate din gadoliniu. Într-un câmp magnetic de intensitate scăzută, nanoparticulele acestea au oferit un bun contrast în ţesuturi. În plus, nanoparticulele de oxid de fier au avantajul că sunt descompuse de corpul uman și că nu au potenţialul de a se acumula în ţesuturi, au mai spus cercetătorii de la NIST.
https://link.springer.com/article/10.1007/s10334-023-01095-x
https://www.nature.com/articles/s41598-023-38222-6
https://medicalxpress.com/news/2023-07-smaller-portable-mri-delivery-health.html
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe