Populaţia trebuie ajutată să înţeleagă importanţa diagnosticării precoce a unui accident vascular cerebral, pe baza recunoașterii simptomelor sau a semnelor brusc instalate care îl însoţesc.
21 septembrie este considerată Ziua Mondială Alzheimer, o zi dedicată conștientizării, educaţiei medicale a populaţiei, dar și a personalului medical.
Creierul este un organ vital, constituit din aproximativ 100 de miliarde de neuroni. Aceștia, prin cele 3 trilioane de conexiuni interneuronale, formează reţele care controlează întregul organism. La 22 iulie este marcată Ziua Mondială a Creierului.
Ziua Mondială a Sclerozei Multiple, 30 mai, este dedicată, pentru al treilea an consecutiv, CONEXIUNILOR. Este o zi în care oamenii trebuie să primească mai multe informaţii legate de scleroza multiplă și astfel să îi apropie de pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune.
Câţi dintre medicii care prescriu reţete cu terapii scumpe, compensate 100%, recomandă pacienţilor și exerciţiile fizice, ieftine, dar foarte importante?
Se împlinesc în curând doi ani de la declararea pandemiei de COVID-19. Singurătatea a cuprins omenirea, în această perioadă, mai mult decât pandemia.
„Stille Nacht! Heilige Nacht!” – în varianta sa originală, sau în traducere „Noapte de vis”, „Noapte liniștită! Noapte sfântă!” sau „Silent Night! Holy Night!” este cel mai cunoscut cântec de Crăciun, interpretat pe toate continentele în peste 300 de limbi și dialecte.
Am revăzut-o de curând pe prof. dr. Veronica Popescu, în calitate de expert în domeniul SM, cu ocazia unui eveniment știinţific internaţional de renume organizat de Fundaţia Europeană Charcot.
Copiii pot fi trataţi în spitalele pentru adulţi, dacă aceasta e ultima soluţie, dar de către pediatri!
Odată cu înaintarea în vârstă trebuie să acordăm o mai mare importanţă semnalelor pe care organismul ni le transmite.
Ieri s-au împlinit 140 de ani de la nașterea celui mai important muzician român – compozitor, violinist, dirijor, pianist, pedagog și muzicolog – George Enescu.
Ziua de 22 iulie 2021, Ziua Mondială a Creierului, este dedicată stopării (evoluţiei) sclerozei multiple.
Scleroza multiplă este o boală imprevizibilă, cu multe necunoscute încă. Pacienții cu această boală învață din mers cum să o înțeleagă și să o controleze, astfel încât să ducă o viață cât mai apropiată de normal.
Simptomatologia PASC a fost raportată la pacienţii spitalizaţi cu forme moderate, severe sau critice de boală, dar și la cei cu forme ușoare.
Pandemia de COVID-19 a impus adaptare, informare, cercetare. Registrele internaţionale dedicate COVID-19 și sclerozei multiple, prezentările de cazuri clinice, studiile clinice și observaţionale, manifestările știinţifice și c
Pandemia de COVID-19 a complicat suplimentar viaţa persoanelor cu boală Parkinson. Ziua de 11 aprilie, dedicată la nivel mondial acestei boli, este ocazia de a readuce în atenţie nuanţele de care trebuie să fim conștienţi când vine vorba despre suferinţa celor afectaţi, precum și despre terapia necesară acestora.
Ceea ce Dante Alighieri a trăit, a iubit, a suferit și a gândit reprezintă, pe lângă o sinteză a Evului Mediu, o viziune asupra modului de manifestare a spiritului și a sensibilităţii umane peste veacuri.
Termeni precum „școală online” și „lockdown” își vor face curând loc în DEX pentru generaţiile viitoare, înlocuind eventual unele arhaisme pe care nu le mai caută nimeni spre a le desluși sensul.
O personalitate prea puţin cunoscută la noi, Maria Cutzarida Crătunescu a fost prima femeie medic și prima femeie doctor în medicină din România. A pus bazele asistenţei sociale, prin crearea de creșe și prin orientarea copiilor din leagăne către o meserie.
Din 2008, începând cu rara zi de 29 februarie, ultima zi a acestei luni este dedicată anual bolilor rare, conștientizării acestora și a impactului lor asupra calităţii vieţii pacienţilor și familiilor. Ziua internațională a Bolilor Rare vizează publicul larg, factorii decizionali, autorităţile publice, cercetătorii și angajaţii în domeniul sănătăţii.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe