Experienţa acumulată în departamentele UPU-SMURD este extrem de importantă pentru viitorii medici, spune dr. Cristian Corneliu Ursu, medic primar Medicină de urgenţă.
Medicina de urgenţă nu este considerată o specialitate foarte atractivă de mediciniști, spune dr. Cristian Corneliu Ursu, medic primar Medicină de urgenţă. El consideră, însă, că experienţa acumulată în departamentele UPU-SMURD este extrem de importantă pentru viitorii medici.
CARTE DE VIZITĂ:
UPU-SMURD Cluj-Napoca marchează anul acesta 30 de ani de la înfiinţare.
30 de ani este o vârstă frumoasă. Suntem printre primele servicii SMURD înfiinţate în ţară, trei fiind înaintea noastră. Primul a fost inaugurat la Târgu Mureș în 1991. Al doilea a luat fiinţă la Oradea, iar al treilea la Sibiu, ambele în 1993. La Cluj-Napoca este creat la 1 iulie 1994. Am pornit de la o mașină adusă din ajutoare, cu aparatura primită din altă parte, pentru a ajunge să avem acum două mașini de terapie intensivă pentru Neonatologie și încă 11 substaţii în care se lucrează cu echipaje de prim ajutor. Trebuie să amintesc în acest context personalul pe care-l avem – medical, administrativ, tehnic – cu bucuria de a ne fi păstrat și tradiţia voluntariatului, pe care am dezvoltat-o. UPU-SMURD și-a dovedit și își dovedește utilitatea și necesitatea. Sunt multe, foarte multe urgenţe, tot mai complicate. Mai mult, vorbim de pacienţi critici și de patologii din cele mai diverse, complexe.
De ce ar mai fi nevoie?
Trebuie reînnoit parcul auto, sunt ambulanţe care au la bord sute de mii de kilometri. Vorbeam recent cu cineva, care se mira cum poate funcţiona o mașină de intervenţie cu un milion de kilometri la bord, dar este o realitate. Serviciul de urgenţă trebuie întreţinut, merită să fie întreţinut, adus la zi cu tot ce înseamnă dotări. Vorbesc din punctul nostru de vedere, al celor care lucrăm la Cluj.
Câţi dintre voluntari rămân alături de dv. după terminarea studiilor sau a cursurilor de specialitate?
Din păcate pentru noi, mult mai puţini decât ne dorim. Cei care nu se prezintă să facă voluntariat vin la noi pentru că au medicina de urgenţă în programa de pregătire. Impresia mea este că generaţiile s-au schimbat, se schimbă de la un an la altul, cele tinere își cunosc bine interesul, au motivaţiile lor, care-i și duc înspre direcţiile dorite. Generaţiile de acum sunt mai orientate, știu bine ce vor urma să facă. Mediciniștii rămân în SMURD cam până în anul VI de studiu. Atunci, încet-încet, încep să se retragă spre alte specialităţi, se gândesc la viitorul lor apropiat, pentru ei urmează examenul de rezidenţiat.
De ce credeţi că se întâmplă asta?
Medicina de urgenţă nu este atât de atractivă încât să adune foarte mulţi dintre foștii voluntari mediciniști. Cei mai mulţi dintre ei se îndreaptă spre Terapia intensivă, o altă specialitate complexă, ca și Medicina de urgenţă de altfel. Sunt specialităţi care cer din start multe cunoștinţe, o manualitate deosebită. În timpul activităţilor la SMURD, ei ajung să-și dorească să lucreze mai mult, să înveţe, și mulţi ajung până la urmă să se regăsească în activitatea de terapie intensivă. Sigur, ajung să se îndrepte și spre alte specialităţi. Avem colegi în serviciile de radiologie, alţii au ales cardiologia, chirurgia.
Medicina de urgenţă este o specialitate complexă, solicitantă...
Este extrem de solicitantă și pentru că sunt cazuri grele, complexe, care, pe lângă partea medicală implică o emoţie puternică. Să ne gândim, de exemplu, la un accident rutier în care între victime se află copii, adolescenţi... Medicina de urgenţă presupune consum fizic și psihic major. De multe ori avem de-a face cu oameni nemulţumiţi, supăraţi, nervoși din diferite motive, fie că nu ajungi la timp, fie că li se pare că nu faci ceea ce și-ar dori ei să faci. Nu este zi sau săptămână să nu vezi echipaje UPU-SMURD la datorie. Uitaţi numai câte incendii sunt. Câţi tineri sunt aduși în serviciile noastre, băuţi sau drogaţi.
Cât de importantă este experienţa acumulată în UPU-SMURD?
Noi, cei care facem și partea de prespital, considerăm că este foarte important să se poată îmbina partea de medicină de urgenţă spitalicească cu cea prespitalicească. Ajungi să înţelegi și ce se întâmplă în prespital și, ceea ce este mult mai important, ce urmează. Ce ai de făcut în viitorul apropiat, ce îl așteaptă pe pacient în spital. Afli cum s-a produs și ce a produs accidentul, afli ce intervenţii s-au făcut la faţa locului și în ambulanţă, în drum spre unitatea spitalicească de urgenţă. Ajungi astfel să ai o imagine completă a ceea ce înseamnă medicina de urgenţă în ansamblul ei, ce înseamnă pacientul de urgenţă atât în prespital, cât și în spital.
Funcţionaţi într-o clădire depășită, uzată fizic și moral. Aleea care duce la UPU devine de multe ori neîncăpătoare pentru ambulanţele care aduc pacienţi. Este în plan construirea unei clădiri noi sau extinderea celei actuale?
Am început încă de anul trecut demersurile pentru construirea unui etaj deasupra celor existente – o extindere pe verticală, în care să mutăm tot ce înseamnă spaţii administrative, depozite, săli de curs. Când am fost întrebat care este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm la nivel de UPU, primul lucru la care m-am referit a fost spaţiul în care funcţionăm în prezent. Noi lucrăm în continuare pe 20 de tărgi, atâtea avem. În momentul în care am început să ne desfășurăm activitatea în această clădire, în 2005, alta era dimensiunea Clujului. De atunci și până în prezent, Clujul și-a crescut populaţia, parcul auto. Oamenii au pretenţii mai mari și este firesc să le aibă. Și medicina s-a dezvoltat și se dezvoltă, trebuie să pui un diagnostic exact, oamenii așteaptă rezultatele repede.
Cum arată 2024 până acum la UPU-SMURD Cluj-Napoca?
Cu un număr de cazuri în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Și cu aceleași patologii complexe. Din fericire, nu ne mai batem cu cazurile de covid, dar ne confruntăm cu tot mai multe accidente rutiere. Eu cred în legea seriilor, în sensul că la un moment dat, dacă ai două sau trei zile de accidente rutiere, o să ai în continuare încă vreo câteva zile cu alte accidente rutiere. Să nu uităm nici pacienţii vârstnici la care mergem. Media de vârstă a populaţiei este în creștere. Odată cu ea apar pacienţi cu patologii complexe, comorbidităţi multiple, de la cardiaci la pulmonari, mulţi septici, patologii grele.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe