Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Primul transplant de uter prelevat de la o donatoare în viaţă, realizat cu succes

de L. Budin - aug. 23 2023
Primul transplant de uter prelevat de la o donatoare în viaţă, realizat cu succes

Chirurgii din Regatul Unit au realizat cu succes primul transplant de uter prelevat de la o donatoare în viaţă, care a fost grefat apoi unei femei.

O femeie în vârstă de 34 de ani a primit uterul în timpul unei operaţii ce a durat 9 ore şi 20 de minute, la Churchill Hospital din Oxford – parte a Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust, informează dpa și Agerpres. Sora ei, în vârstă de 40 de ani, are deja doi copii şi a acceptat să îi doneze uterul.

Pacienta, care locuieşte în Anglia şi nu a dorit ca numele ei să fie făcut public, a trecut în 2022 printr-o procedură de prelevare şi stocare a embrionilor cu scopul de a fi supusă ulterior unei fertilizări in vitro.

Într-o declaraţie, unul dintre chirurgii care au realizat transplantul, profesorul Richard Smith, medic principal la asociaţia de caritate Womb Transplant UK şi chirurg ginecolog consultant la Imperial College Healthcare NHS Trust, a spus că operaţia a fost „cât se poate de remarcabilă”.

Femeia care a primit uterul s-a născut cu Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH), o boală rară care afectează aproximativ o femeie din 5.000.

În cazul MRKH, femeile se nasc cu un vagin subdezvoltat şi cu un uter subdezvoltat sau complet absent. Primele semne ale bolii sunt detectate atunci când fetele adolescente constată că nu au menstruaţie. Totuşi, ovarele lor sunt intacte şi încă funcţionează, producând ovule şi hormoni feminini, făcând ca o naştere printr-un tratament de fertilitate să devină o posibilitate.

Înainte să primească uterul, pacienta a trecut prin două şedinţe de stimulare a fertilităţii pentru a produce ovule, urmate de injecţii intracitoplasmatice cu spermă (ICSI) pentru a permite crearea embrionilor.

Opt embrioni au ajuns la stadiul de blastocist - ceea ce înseamnă că au şanse bune în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro - şi au fost congelaţi pentru a fi utilizaţi atunci când pacienta urmează să facă tratamentul la Lister Fertility Clinic din Londra spre finalul acestui an.

Profesorul Smith a spus că până acum uterul transplantat „funcţionează exact aşa cum ar trebui” şi că planurile pentru fertilizarea in vitro sunt în graficul estimat.

Pacienta va trebui să ia totuşi medicamente imunosupresoare pe durata oricărei sarcini viitoare, pentru a preveni situaţia în care organismul ei ar respinge organul transplantat.

Medicii se aşteaptă ca transplantul să rămână viabil pentru cel mult cinci ani, înainte ca uterul să fie extirpat.

Înainte de operaţie, ambele surori au participat la şedinţe extinse de consiliere psihologică şi au fost examinate de ginecologi, chirurgi specializaţi în transplanturi, obstetricieni, psihologi, anestezişti şi farmacişti.

Transplantul a costat în jur de 25.000 de lire sterline (31.800 de dolari) şi a fost achitat din donaţiile primite de asociaţia de caritate Womb Transplant UK. Chirurgii şi personalul medical implicat în procedura de transplant nu au fost plătiţi pentru această operaţie.

Întrebat despre numărul femeilor care ar putea beneficia de un transplant de uter în viitor, profesorul Smith a spus: „Vorbim despre un număr maxim cuprins între 20 şi 30 de femei pe an, în cazul donatoarelor în viaţă în viitorul previzibil”.

Un al doilea transplant de uter este programat în Regatul Unit în toamna acestui an, iar alte paciente se află în diverse stadii de pregătire pentru o astfel de operaţie. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe