Cea de-a doua zi a Zilelor Enayati Medical City a stat sub semnul lucrărilor științifice și al discuțiilor despre empatie, un concept despre care se găsesc mereu lucruri de spus. Seara s-a încheiat în acordurile Orchestrei Medicilor.
Colaborarea între instituțiile medicale private și chiar între cele private și cele de stat s-a îmbunătățit semnificativ de la apariția spitalelor private și până în prezent, ne-a spus dr. Wargha Enayati, fondatorul Enayati Medical City, la finalul celei de-a doua zi a Zilelor Enayati Medical City: „Lucrurile arată foarte bine în ceea ce privește colaborarea dintre spitalele publice și cele particulare. Și statul începe să aibă mai multă încredere în privat și privatul știe unde să pună frână și când să dea cazul mai departe, de aceea [parteneriatul] funcționează din ce în ce mai bine. Cred că prejudecățile care au existat între cele două ramuri ale sistemului medical în trecut au fost depășite.”
Legat de această temă, prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București a arătat că, în prezent, există discuții privind includerea instituțiilor private în procesul de pregătire al medicilor rezidenți: „Nu negăm faptul că în actuala lege a educației, în care foarte multe lucruri se schimbă, unul din dezideratele, una dintre preocupările pe care departamentul postuniversitar al UMFCD le va avea, este aceea de a evalua, de a credita, diverse secții neclinice sau diverse secții care sunt private, din anumite instituții, care întrunesc criteriile necesare de pregătire a tinerilor rezidenți. Pe viitor, la cererea respectivei instituții, aceste secții vor putea fi acreditate și vor putea desfășura inclusiv EMC în cadrul activităților de rezidențiat.”
Un moment aparte în cadrul celei de-a doua zi a reuniunii științifice a fost dezbaterea privind empatia și noile tehnologii medicale, la care au participat prof. dr. Eduard Apetrei, Prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Gheorghe Andrei Dan și prof. dr. Miron Bogdan. Subiectul care a stârnit poate cele mai multe reacții a fost felul în care fiecare dintre aceștia definește empatia. „Discuția despre empatie și tehnologie a încins spiritele, au avut loc discuții aprinse, care cred că au dat oamenilor mult de gândit,referitor la cât de importantă este partea spirituală, dar în același timp, cum putem să fim spirituali, fără superstiții, cum putem lega știința și religia”, ne-a mărturisit dr. Wargha Enayati.
Discursurile celor patru au oferit auditoriului cele mai diverse viziuni asupra empatiei, de la iubirea așa cum este ea prezentată în dimensiunea credinței – ipoteza prezentată de prof. dr. Miron Bogdan , și până la capacitatea de a asculta un pacient, de a-l înțelege și de a-l trata cu respect. „Bolnavul trebuie să se simtă egal, trebuie să se simtă o ființă umană care este tratată de o altă ființă umană cu respectul cuvenit”, a punctat prof. dr Irinel Popescu.
„Empatia ajută foarte mult în vindecarea bolnavilor. Aici s-au discutat foarte multe teme, și legate de religie – și nu e rău deloc –, numai că, din punctul meu de vedere, religia nu are un rol marginal, dar depinde cum privești acest aspect. Empatia nu se face însă fără costuri, și mă refer aici la costul temporal. Trebuie să ai timp să stai de vorbă cu pacientul. Cred că folosind noile tehnologii, doctorul va avea timp să stea mai mult de vorbă cu pacientul”, a sumarizat prof. dr. Eduard Apetrei, pentru „Viața Medicală”.
Afirmația pe care prof. dr. Gheorghe Andrei Dan a făcut-o în finalul prelegerii sale se poate constitui, în același timp, în una dintre concluziile dezbaterii: „Problema pe care mi-o pun este dacă empatia este o virtute, pentru că dacă este, atunci mă întreb ca Platon: poate fi o virtute învățată? Și vă ivit pe dv. să răspundeți, pentru că eu, ca și Socrate, știu că nu știu nimic.”
Seara s-a încheiat cu un recital al Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, care a participat la Zilele Enayati Medical City și în calitate de sponsor.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe