Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Supraviețuitoarele cancerului de sân nu au nevoie de mamografie anuală

de Florentina Ionescu - dec. 12 2023
Supraviețuitoarele cancerului de sân nu au nevoie de mamografie anuală

Un studiu recent din Marea Britanie, încă nepublicat, sugerează că supraviețuitoarele cancerului mamar nu ar avea nevoie de atât de multe mamografii după intervenția chirurgicală de extirpare.

Mamografiile anuale sunt recomandate pe o perioadă nedefinită pentru femeile care au supraviețuit unui cancer mamar, în multe țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Dar un studiu britanic de mare anvergură a scos la iveală că screeningul mai puțin frecvent în cazul acestor paciente este la fel de bun, scrie Associated Press

Până acum, nu existau dovezi solide pentru acel moment în care femeile ar putea să efectueze mai rar mamografiile, a explicat Janet Dunn de la University of Warwick, cea care a condus studiul finanțat de un departament de cercetare al serviciului național de sănătate din Marea Britanie. 

Studiul acesta a arătat că mamografiile realizate mai rar sunt la fel de bune ca acele mamografii programate anual pentru persoanele supraviețuitoare ale unui cancer de sân cu vârsta de 50 de ani și peste acest prag. Rezultatele studiului au fost discutate recent, în cadrul unui simpozion dedicat cancerului mamar, care a avut loc la San Antonio. Studiul nu a fost publicat încă și nu a fost supus evaluării colegiale. 

Cercetătorii au urmărit în cadrul studiului peste 5.200 de femei. Participantele aveau vârsta de 50 de ani și peste și fuseseră supuse unei intervenții chirurgicale de succes pentru cancerul mamar, în mare parte lumpectomii. După trei ani de screening anual, jumătate dintre femei au fost împărțite aleator în două grupuri: jumătate fiind femeile care efectuau mamografie în fiecare an și jumătate fiind femeile care făceau mai rar (deci nu în fiecare an) mamografie. 

Ambele grupuri au înregistrat rezultate bune, cu rezultate remarcabil de similare, mai scrie sursa citată. Șase ani mai târziu, la 95% dintre femeile din ambele grupuri nu revenise cancerul de sân. Iar rata de supraviețuire pentru cancerul mamar a fost de 98% în ambele grupuri. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe