Newsflash
ACTUALITATE Știri

Primul pacient din lume tratat cu celule stem a venit în România

de Florentina Ionescu - nov. 17 2023
Primul pacient din lume tratat cu celule stem a venit în România

Fără transplantul de celule stem, Matthew Farrow spune că ar mai fi trăit cel mult 4 ani. El a venit recent în România, pentru a participa la o conferință de presă.

În această săptămână, Matthew Farrow, primul pacient din lume tratat cu celule stem, a fost prezent în România, la inițiativa unei bănci de celule stem din țara noastră.

Matthew Farrow este prima persoană din lume care a efectuat un transplant de sânge de cordon ombilical. Acest lucru s-a întâmplat la 6 octombrie 1988, la vârsta de 5 ani, când Alison Farrow, sora mai mică a lui Matt, a fost donatorul de sânge de cordon ombilical care i-a salvat viața băiatului. 

Matt s-a născut cu o afecțiune genetică rară numită anemia fanconi (AF). Pentru a se ajunge la reușita transplantului a fost nevoie de un efort colectiv internațional: sângele din cordonul ombilical a fost stocat de omul de știință american dr. Hal Broxmeyer, transplantul efectuându-se în Franța la Spitalul Saint-Louis din Paris de medicul său, dr. Eliane Gluckman. 

Când avea doar 2 ani și jumătate, mama lui Matt a observat că este ceva în neregulă cu el, iar când a ajuns la medici, aceștia le-au spus părinților lui că va supraviețui doar până la vârsta de 6 ani. 

„Cu ajutorul transplantului de celule stem, am reușit să sparg această barieră. Am ieșit din bula creată în jurul sănătății mele și am învățat să merg pe bicicletă, cu ajutorul vecinilor mei români de la acea perioadă, am o familie și sunt părinte. Transplantul meu a avut loc acum 35 de ani, când medicina nu era atât de avansată. Sunt sigur că acum mult mai mulți pacienți vor putea fi tratați cu succes cu celule stem”, a declarat Matthew Farrow în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi, 16 noiembrie, la București. 

Deși nu există o statistică clară asupra recoltării celulor stem în România, dr. Bogdan Bulumac, CEO al băncii de celule stem Biogenis, a precizat că, potrivit estimărilor sale, o rată de 7% ar fi stabilită la nivelul țării noastre: 

„Nu avem o statistică clară asupra recoltărilor anuale de celule stem în România. Din studiile și cercetările noastre, rezultă că țara se află la pragul de 7%. Comparativ cu media din SUA, de 2%, și cu cea la nivelul Europei, de 5%, România este printre țările care au îmbrățișat această metodă inovativă”. 

Celulele stem reprezintă o adevărată revoluție în medicină și e important ca acestea să fie recoltate la naștere, deoarece ulterior nu mai au aceeași valoare, au atras atenția medicii în cadrul aceleiași conferințe de presă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe