Newsflash
ACTUALITATE Știri

Medicina regenerativă, utilă în tratarea plăgilor și infecțiilor piciorului diabetic

de Florentina Ionescu - mai 26 2023
Medicina regenerativă, utilă în tratarea plăgilor și infecțiilor piciorului diabetic

Un centru de excelență în medicină regenerativă, dedicat serviciilor de recuperare medicală și recuperare sportivă, a fost inaugurat recent în București.

Acest centru, numit SwissMED Clinic, este dotat cu trei camere hiperbare monoplace. Pe lângă terapia hiperbară, pacienții cu afecțiuni ortopedice, neurologice și cardiopulmonare vor avea acces și la alte tehnologii inovative precum terapia PRP, ozonoterapie și celule stem, terapii bazate pe capacitatea organismului de a se autovindeca, se arată într-un comunicat de presă. 

Tratament sigur și eficient 

Fie că vorbim de plagile sau rănile din piciorul diabetic, suprainfectate sau nu, fie de problemele circulatorii periferice, ale ulcerului varicos sau arsuri, toate presupun dureri persistente, risc constant de agravare și infectare, limitarea activităților zilnice până la impotență funcțională și, în cazuri extreme, chiar amputarea membrelor. Terapii precum oxigenarea hiperbară, PRP, ozonoterapia și infiltrații cu celule stem reprezintă un tratament natural, sigur și eficient pentru vindecarea infecțiilor piciorului diabetic sau a altor afecțiuni cutanate.

Asocierea acestor terapii în tratarea diferitelor afecțiuni, de la simple leziuni la boli grave, are la bază principiile medicinei regenerative de vindecare, prin repararea țesuturilor și restabilirea funcționării normale a organismului. 

Acest centru de excelență în medicină regenerativă și-a propus să schimbe paradigma și să treacă de la tratarea simptomelor la vindecarea afecțiunilor, îmbunătățind astfel semnificativ calitatea vieții pacientului pe termen lung, afirmă dr. Liliana Constantinescu (foto - în stânga), fondatoarea SwissMED Clinic: 

„Medicina regenerativă ne aduce acest mare beneficiu al valorificării puterii naturale de vindecare pe care o deține fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, iar tehnologia inovatoare pe care o folosim ne permite să oferim servicii medicale personalizate, la standarde elvețiene.”

Peste un milion de români suferă de diabet zaharat 

Conform doctorului Mihaela Ion, medic-șef CNAS, Programul Național de Diabet a cunoscut un trend ascendent în ultimii trei ani, atât din punct de vedere al finanțării, cât și al pacienților înrolați, ajungând în anul 2022 la peste un milion de pacienți diagnosticați. 

Astfel, 15% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat ajung să dezvolte ulcerații la picioare, alături de alte complicații. Diversele afecțiuni, o slabă circulație sanguină la nivelul picioarelor, încălțămintea nepotrivită sau tăierea greșită a unghiilor sunt factori de risc pentru apariția celei mai des întalnite complicații invalidante în diabetul zaharat: piciorul diabetic

Stimularea formării de noi vase de sânge 

Specialiștii estimează că infecțiile piciorului diabetic reprezintă cea mai comună cauză de internare în spital a pacienţilor diabetici şi una din cauzele majore de amputare a membrului inferior. 

„Spre deosebire de persoanele sănătoase, la pacientul diabetic, rănile și tăieturile se vindecă mai lent, deoarece circulația ineficientă a sângelui privează piciorul de o cantitate adecvată de oxigen. În lipsa oxigenului necesar, vindecarea infecțiilor și a ulcerațiilor piciorului diabetic este mult îngreunată și poate duce chiar la amputația degetelor ori picioarelor. De aceea, stimularea formării de noi vase de sânge și prevenirea sau tratarea suprainfectării bacteriene reprezintă principalele atuuri în tratarea piciorului diabetic prin aplicarea terapiei hiperbare”, afirmă dr. Adriana Dumitrescu, medic primar diabet și boli de nutriție la acest centru. 

Evoluție pacient tratat la acest centru

Terapia hiperbară scade rata amputațiilor

Asocierea terapiei hiperbare în tratamentul piciorului diabetic crește rata de vindecare, scade perioada de spitalizare, numărul de amputații și alte complicații, și reduce incidența infecțiilor cu bacterii rezistente la tratamentul curent cu antibiotice. 

Dr. Thomas Serena este CEO al SerenaGrup Inc, cea mai mare rețea de centre specializate în medicină hiperbară din Statele Unite ale Americii. Acesta subliniază că terapia cu oxigen hiperbaric în ulcerul piciorului diabetic acționează prin formarea de noi vase de sânge, un proces numit angiogenează: 

„Terapia hiperbară implică creșterea aportului de oxigen din jurul ulcerației, stimularea măduvei osoase pentru eliberarea de celule endoteliale (EPCS), ambele cu rol în formarea de noi vase de sânge, precum și eliberarea de celule stem din măduva osoasă în circulația sanguină, care apoi migrează în rană și ajută la închiderea plăgii. La diabetici și pacienții vârstnici, cei cu un grad mare de comorbidități, există un deficit de oxid nitric în măduva osoasă. În lipsa oxidului nitric din măduvă, celulele stem nu pot fi eliberate în sânge, în special celulele progenitoare endoteliale EPCS. Oxigenul hiperbaric crește nivelul de oxid nitric și astfel sunt eliberate mai multe celule stem adulte din măduvă, acestea mergând la rană și formând noi vase de sânge”. 

Pacientul beneficiază de tratament complex și personalizat

Terapia hiperbară nu exclude celelalte terapii și chiar potențează beneficiile tratamentului standard. Asocierea terapiei hiperbare în tratamentul piciorului diabetic grăbește vindecarea și crește calitatea vieții pacientului, spune dr. Mihai Băican. 

„Abordarea din perspectiva medicinei elvețiane personalizate permite accesul pacientului la o echipă multidisciplinară, la tehnologie avansată și protocoale adaptate din SUA, Elveția, Marea Britanie, de la clinici care au mare experiență în aplicarea terapiei hiperbare. Practic, pacientul beneficiază de consult și tratament complex și personalizat, care poate cuprinde pe lângă tratamentul standard de curățare, debridare, administrarea de tratament medicamentos, și alte terapii precum terapia hiperbară, cu celule stem, ozonoterapia și PRP (Terapia Vampir)”, afirmă dr. Mihai Băican (foto), director medical la SwissMED Clinic. 

dr. Mihai Băican

Ce înseamnă cameră hiperbară 

O ședință de terapie poate dura până la două ore și constă în introducerea pacientului în camera hiperbară, la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică normală. 

„Noi folosim camere hiperbare monoplace, în care se introduce un singur pacient. Practic, pacientul stă întins și respiră oxigen 100% în timp ce presiunea din interiorul camerei crește. Pentru că întreg corpul lui este plasat în acest mediu, pacientul beneficiază de un aport de cinci ori mai mare de oxigen, inclusiv la nivel de țesuturi”, explică dr. Daniel Hudici (foto), medic specialist de medicină hiperbară la același centru medical. 

dr. Daniel Hudici

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe