Newsflash
ACTUALITATE Știri

Primul studiu clinic din România despre celulele stem cordonale

de Florentina Ionescu - nov. 24 2023
Primul studiu clinic din România despre celulele stem cordonale

Doi din zece copii cu tulburări de spectru autist au prezentat îmbunătăţiri ale vorbirii, și nu numai, după administrarea de celule stem din cordonul ombilical, arată rezultatele preliminare ale unui studiu efectuat în România.

Celulele stem recoltate din sângele cordonal au fost subiectul principal al discuţiilor purtate în cadrul unei conferinţe de presă, organizată cu ocazia World Cord Blood Day 2023 (Ziua mondială a sângelui de cordon ombilical). Aceasta este marcată la 15 noiembrie. În cadrul evenimentului, cercetătorul Felician Stăncioiu a vorbit despre tratamentul cu celule stem din cordonul ombilical în tulburările de spectru autist (TSA). El a explicat cum s-a organizat studiul clinic de tip crossover, CORDUS, primul din România privind beneficiile celulelor stem recoltate din sângele de cordon ombilical în tratamentul TSA. 

Cercetarea a comparat efectul celulelor stem la două grupe de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani. Unii au primit suplimente individualizate, după teste de sânge, iar alţii sânge cordonal. „S-au efectuat teste psihometrice înainte și după, pentru a evalua progresul obţinut în urma celor două tipuri de tratamente. În total au fost 56 de copii, dintre care 42 români, (...) care au primit mai multe modalităţi terapeutice înainte de a fi înrolaţi în acest studiu”, a menţionat dr. Felician Stăncioiu. Acestora li s-au efectuat mai multe tipuri de teste de sânge, „ca să putem să individualizăm suplimentele și să încercăm să găsim un marker de prezicere. Am făcut homocisteina, markerii de inflamaţie diverși și anticorpii anti-neuronali, în urma cărora am mers pe NSE (enolaza neuron specifică)”.

Valorile anumitor parametri au fost variabile, a explicat doctorul Stăncioiu. „Însă am văzut că markerii de inflamaţie reprezentaţi de TNF-alfa, respectiv de fracţiunea alfa2 a globulinelor pe electroforeza serică erau crescuţi la 70% dintre copii și că NSE este crescut la peste 90% dintre copii”, a completat acesta.

Cercetătorul a vorbit și despre rezultatele obţinute în urma evaluării psihometrice a copiilor: „Am observat rezultate foarte bune la unii copii. Circa doi din zece copii au fost transformaţi semnificativ în bine. Au fost, bineînţeles, și copii care nu au beneficiat, circa 30%. Însă, per total, a fost o diferenţă statistic semnificativă pe partea de verbalizare, pe partea de focus și de înţelegere”. 

Mai multe despre studiul CORDUS, în galeria foto de mai jos: 


Galerie imagini (9)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe