Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Terapie cu celule stem, administrată unei gorile

de Florentina Ionescu - sept. 8 2023
Terapie cu celule stem, administrată unei gorile

În premieră mondială, unei gorile de la grădina zoologică din Budapesta i-a fost administrată o terapie pe bază de celule stem pentru artroza de care suferă.

O echipă internaţională de cercetători, printre care și un expert în tratamentul artrozei la oameni, a folosit recent celule stem mezenchimale pentru a trata articulaţiile gorilei Liesel. Aceasta are artroză la nivelul șoldului stâng și genunchilor, boală care îi provoacă dureri.

Liesel s-a născut în captivitate în aprilie 1977 și, din cauza vârstei, este mai predispusă la boli degenerative asociate îmbătrânirii, precum osteoartrita (artroza). Boala apare în urma eroziunii ireversibile a cartilajului articular. Terapia cu celule stem are ca scop regenerarea cartilajului deteriorat din articulaţiile primatei, lucru care i-ar putea calma simptomele.

Celulele stem mezenchimale pe care Liesel le-a primit au fost izolate din ţesutul gras al altei gorile de sex feminin, mai tânără. Procedura la care a fost supusă Liesel a fost un succes. Cercetătorii o monitorizează atent, pentru a vedea dacă se bucură de aceleași beneficii ca în cazul câinilor și cailor care au primit în trecut o terapie similară cu celule stem.


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/gorilla-first-stem-cell-therapy-arthritis/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe