Newsflash
ACTUALITATE Știri

Terapie experimentală cu celule stem, eficientă în atenuarea simptomelor bolii Parkinson (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - aug. 29 2023
Terapie experimentală cu celule stem, eficientă în atenuarea simptomelor bolii Parkinson (studiu)

O terapie experimentală cu celule stem, dezvoltată de BlueRock, filiala din Statele Unite a companiei farmaceutice Bayer, a demonstrat semne de atenuare a simptomelor bolii Parkinson.

Potrivit unui comunicat al companiei Bayer, BlueRock a realizat un studiu preliminar la care au participat 12 pacienţi. 

Pentru această terapie experimentală, au fost prelevate celule stem embrionare umane pluripotente, care au fost transformate în celulele nervoase producătoare de dopamină. Acestea au fost implantate în creier pentru restabilirea reţelelor neuronale distruse de boala Parkinson.

De asemenea, subiecții participanți la studiu au primit medicamente pentru a împiedica sistemul imunitar să atace noile celule.

„La un an după tratament, cei şapte participanţi cărora li s-a administrat o doză mare au prezentat, în medie, o perioadă mai lungă cu 2,16 ore pe zi de simptome bine ţinute sub control. De asemenea, perioada de agravare a simptomelor a fost cu 1,91 ore pe zi mai scurtă. Cei cinci participanţi cărora li s-a administrat o doză mai mică au prezentat, în medie, o perioadă mai lungă cu 0,72 ore pe zi de simptome bine controlate. În cazul lor, perioada de agravare a simptomelor a fost cu 0,75 ore pe zi mai scurtă”, se menționează în comunicat.

Tratamentul a fost bine tolerat, fără probleme majore de siguranţă.

„Rezultatul pozitiv al primului nostru studiu clinic de terapie celulară pentru Parkinson este încurajator pentru întreaga noastră platformă bazată pe celule stem pluripotente. Acest lucru justifică investigații suplimentare pe grupuri mai mari de pacienți”, a declarat Christian Rommel, şeful departamentului de cercetare şi dezvoltare a medicamentelor în cadrul Bayer.

Pe baza acestor rezultate, este în curs de desfășurare planificarea pentru un studiu de fază II, care este așteptat să înceapă în prima jumătate a anului 2024. Tot atunci va avea loc și înscrierea participanților la studiu, inclusiv a celor care vor face parte din grupul de control.

Boala Parkinson, care cauzează deteriorarea progresivă a creierului, afectează în prezent peste 10 milioane de persoane din întreaga lume. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe