Newsflash
Știri

Donarea de celule stem, element-cheie în vindecarea cancerelor de sânge

de Cristina GHIOCA - iun. 2 2023
Donarea de celule stem, element-cheie în vindecarea cancerelor de sânge

Cancerele de sânge pot fi vindecate. Însă ca acest lucru să fie posibil, este important ca pentru pacienţii cu indicaţie de transplant să se găsească cât mai repede un donator, au arătat specialiștii de Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge.

Prezentul oferă posibilitatea unei noi abordări a cancerelor de sânge, cu o diagnosticare mult mai corectă și cu opţiuni terapeutice mult mai personalizate, a arătat prof. dr. Alina Tănase, președinta Societăţii Române de Transplant Medular (SRTM), în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi, 30 mai, în contextul Zilei Mondiale a Cancerelor de Sânge: „Cancerele de sânge pot fi cancere care se vindecă. Știm la ora actuală să diagnosticăm o leucemie cu factori de prognostic, ceea ce înseamnă că știm ce tratament personalizat va trebui să primească pacientul respectiv. (...) În ultimii ani avem foarte multe medicamente ţintite, care se potrivesc anumitor grupuri de pacienţi, cu șanse foarte mari ca aceștia să răspundă la tratament și să se vindece”. 

În lume, la fiecare 35 de secunde, o persoană află că are un cancer de sânge.

Multe dintre hemopatiile maligne se pot vindeca prin transplant de celule stem hematopoietice, însă pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie găsit cât mai repede un donator compatibil, a adăugat prof. dr. Alina Tănase: „Nu toţi pacienţii cu boli de sânge au o indicaţie de transplant, dar în momentul în care ai o astfel de indicaţie, fără acesta pacientul nu are aproape nicio șansă să treacă de ea. De aceea, să găsim cât mai repede un donator compatibil este 
pentru noi primul pas spre vindecare”. 
 

Este nevoie de mai mulţi donatori


În sprijinul pacienţilor cu cancere de sânge care au nevoie de transplant, în urmă cu 11 ani, în România a fost înfiinţat Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. În prezent, în el sunt înscrise 94.760 de persoane. Dintre ele, 2.721 s-au înregistrat anul acesta, a arătat dr. Traian Laurian Arghișan, directorul interimar al registrului. Însă, comparativ cu alte state, numărul donatorilor înscriși este mic, fapt ce poate pune în pericol viaţa pacienţilor cu cancere de sânge. În plus, după cum a explicat prof. dr. Alina Tănase, „din 419 transplanturi realizate [până acum], 22 au fost cu donatori români. (...) Înscriindu-ne în registru, am putea să creștem foarte mult șansa ca un pacient român să găsească un donator român. Astfel, planul de transplant ar putea fi făcut mult mai repede, iar costurile ar fi mai mici. (...) Dacă vorbim despre o leucemie acută cu risc înalt, de exemplu, vorbim de o supravieţuire la 5 ani de 60-70% cu transplant și sub 10% fără transplant”. 
 

Colaborările internaţionale sunt de folos atunci când vine vorba despre îmbunătăţirea managementului cancerelor de sânge, însă este esenţial ca fiecare ţară în parte să facă eforturi în acest sens, a punctat și prof. dr. Horia Bumbea: „Noi trebuie să ne construim posibilităţile de a îmbunătăţi managementul afecţiunilor, inclusiv în zona de transplant. [În acest sens] cred că ar fi benefic dacă am putea dezvolta fiecare ramură a medicinei”. În acest context, profesorul Bumbea a subliniat că în România ar fi necesară creșterea numărului de paturi destinate transplanturilor. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe