Newsflash
Imagine campanie proprie
ACTUALITATE Știri

Aproape 100.000 de români s-au înscris în Registrul donatorilor de celule stem hepatopoietice

de Magdalena Tănăsescu - aug. 21 2023
Aproape 100.000 de români s-au înscris în Registrul donatorilor de celule stem hepatopoietice

În acest moment, în România sunt 96.106 persoane înscrise în Registrul donatorilor de celule stem hepatopoietice, în timp ce 45 de oameni așteaptă găsirea unui donator compatibil.

Datele au fost comunicate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, printr-o postare făcută pe Facebook

„Donator poate fi un membru al familiei sau o persoană necunoscută, înregistrată într-un registru de donatori voluntari. Condițiile sunt să fie o persoană sănătoasă și să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Întrucât șansele de a fi compatibil cresc cu cât vecinătatea este mai mare, îi încurajez pe români să se înscrie în registru și să devină șansa la viață pentru alți oameni”, a declarat dr. Traian Laurian Arghişan, Director General Interimar la Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Transplantul de celule stem hematopoietice este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru multe tipuri de cancere de sânge, precum leucemiile, limfomul și mielomul multiplu. Pe lângă acestea, există și alte afecțiuni mai puțin cunoscute care au ca indicație de tratament transplantul: anemia aplastică severă, siclemia, talasemia majoră, bolile imunodeficitare, anemia Fanconi și anumite dereglări metabolice ereditare. 

Mai multe informații despre cum se poate deveni donator de celule stem sunt disponibile pe site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe