Newsflash
Industria farmaceutică

Pacienții români cu hemofilie A au acces la un nou tratament

de Florentina Ionescu - iul. 20 2021
Pacienții români cu hemofilie A au acces la un nou tratament

Este vorba despre primul medicament nou din ultimii 15 ani aprobat în România pentru tratamentul pacienţilor cu hemofilie A, care prezintă inhibitori de factor VIII de coagulare.

Administrarea subcutanată a tratamentului poate contribui considerabil la reducerea poverii tratamentului hemofiliei A, spun reprezentanții companiei farmaceutice care îl produce. 

hemofilie tratament nou inovator roche

Pacienții din România care suferă de hemofilie A au acum acces la un nou tratament inovator. Medicamentul, produs de Roche, este prima terapie nou aprobată din ultimii 15 ani în România pentru tratamentul pacienţilor cu hemofilie A, care prezintă inhibitori de factor VIII, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Profilaxia de rutină

Tratamentul este destinat profilaxiei de rutină a episoadelor de sângerare la pacienții cu hemofilie A, care prezintă inhibitori de factor VIII, indiferent de vârstă. În plus, acesta este primul tratament pentru această boală care poate fi administrat subcutanat la un interval săptămânal, bi-lunar sau lunar, mult mai rar față de tratamentele tradiționale, ce se administrează intravenos de mai multe ori pe săptămână.

Flexibilizarea modului şi a intervalului de administrare poate contribui la reducerea poverii bolii pentru pacienţi şi creşterea aderenţei la tratament, un obiectiv foarte important pentru managementul optim al hemofiliei în România.

„Aceasta este o veste foarte bună pentru pacienții români care suferă de hemofilie A cu inhibitori ai factorului VIII. Apariția în timp a acestor inhibitori nu doar crește riscul unor episoade de sângerări mai dese și mai grave, ci, în plus, face și mult mai dificilă gestionarea bolii, având în vedere opțiunile terapeutice limitate de până acum,” a afirmat dr. Ciprian Tomuleasa, medic specialist hematolog, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Potrivit medicului citat, reducerea sângerărilor și îmbunătățirea calității vieții apărute în urma tratamentului cu acest nou medicament arată potențialul acestei terapii de a îmbunătăţi modul în care este gestionată hemofilia A cu inhibitori.

Boală ereditară gravă

Hemofilia A este o boală ereditară gravă a sângelui, care face ca sângele unei persoane să nu se coaguleze corect, ducând la sângerări incontrolabile, care pot avea loc spontan sau în urma unor traumatisme minore.

Persoanele cu hemofilie A nu au suficient sau nu au deloc factorul de coagulare numit factorul VIII. Lipsa acestui factor împiedică coagularea normală a sângelui. La o persoană sănătoasă, proteinele numite factori de coagulare lucrează împreună pentru a forma un cheag de sânge și a opri sângerarea.

Risc mai mare de deces

Aproape una din trei persoane care suferă de forme severe ale hemofiliei A poate dezvolta inhibitori la terapia cu înlocuitor de factor VIII, ceea ce crește riscul unor sângerări. Aceste sângerări fie pot pune viața în pericol, fie pot cauza probleme pe termen lung, prin afectarea articulațiilor (1). 

vizual
Afectarea articulațiilor

Persoanele care suferă de hemofilie A cu inhibitori ai factorului VIII prezintă un risc de deces cu 70% mai mare, comparativ cu cei care suferă de forma bolii fără inhibitori (2).

Hemofilia A are un impact major asupra calității vieții pacienților ca urmare a multiplelor restricții, a episoadelor de sângerare, a internărilor repetate în spital, a administrarilor intravenoase, a apariției complicațiilor și a stigmatizării, în unele cazuri.

Câte persoane din România au hemofilie A

Statisticile arată că în România peste 1.600 de persoane trăiesc cu hemofilie de tip A, cea mai des întâlnită formă a bolii. Dintre aceştia, aproximativ 47 suferă de forma de boală care prezintă inhibitori la terapia cu înlocuitor de factor VIII (3).

Medicamentul este aprobat în peste 100 de ţări pentru tratarea hemofiliei A care prezintă inhibitori de factor VIII (4) în timp ce peste 10.000 de pacienţi au fost trataţi la nivel mondial cu această moleculă (5).


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com
Referințe:
1 European Haemophilia Consortium [Internet; citat 5 mai 2021]. Disponibil la: https://www.ehc.eu/bleeding-disorders/inhibitors/

2 Walsh CE, Soucie JM, Miller CH; United States Hemophilia Treatment Center Network. Impact of inhibitors on hemophilia A mortality in the United States. Am J Hematol. 2015;90(5):400-405

3 Analiza „Carta albă a Hemofiliei - O analiză asupra managementului hemofiliei în România și cum poate fi îmbunătățită viața pacienților cu această afecțiune”, realizată de Inomed cu sprijinul Roche România. Conform literaturii de specialitate, 7% din totalul populației cu hemofilie A prezintă inhibitori de FVIII. La numărul raportat de 1.615 pacienti cu hemofilie A, în România ar trebui să fie diagnosticati în jur de 113 pacienți cu hemofilie A și inhibitori de FVIII. Rata mică de diagnostic pune un semn de întrebare în ceea ce priveste eficiența programului de testare.

4 https://www.roche.com/products/product-details.htm?productId=4889d5d4-c688-4db5-8805-12a57b1c95a1 accesat pe 19 iulie 2021

5 https://www.emicizumabinfo.global/en/homepage/faq.html accesat pe 19 iulie 2021

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe