Newsflash
Dosar

Primele terapii genice în hemofilie, aprobate în Europa

de Dr. Radu GOLOGAN - apr. 21 2023
Primele terapii genice în hemofilie,  aprobate în Europa

Terapia genică asigură un confort de viaţă superior și este printre cele mai scumpe terapii existente.

pt hemofilieDeși s-au făcut progrese uriașe în tratamentul hemofiliei în ultimii zeci de ani (vezi și „Viaţa Medicală” nr. 18/04.05.2018, 19/11.05.2018, 15/16.04.2021), nici­una dintre modalităţile terapeutice existente nu permite asigurarea unei vieţi fără tratament a pacientului cu hemofilie.

Doar terapia genică actuală este cea care, cu toate că nu vindecă hemofilia în sensul strict al cuvântului – deoarece anomalia moleculară ereditară persistă în organismul pacientului –, asigură un confort de viaţă superior, similar cu al individului sănătos.

La 24 august 2022, Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat utilizarea terapeutică a produsului valactocogen roxaparvovec (Roctavian) în Uniunea Europeană, la pacienţii cu hemofilie A forma severă fără inhibitori (anticorpi anti-factor VIII) și fără anticorpi împotriva virusului asociat adenovirusului serotip 5 (AAV5).

Produsul este realizat de compania biofarmaceutică Biomarin International și urmează a fi aprobat și în SUA, în cursul verii lui 2023.
Administrat printr-o infuzie intravenoasă unică, având ca efect obţinerea unui nivel mediu al factorului VIII de 8%, el realizează o reducere a ratei sângerărilor la 84% dintre pacienţi, cu efecte adverse minim-moderate (hepatocitoliză tranzitorie, cefalee, greţuri, oboseală).

Tipurile A și B

De asemenea, Agenţia Europeană pentru Medicamente a eliberat în februarie 2023 autorizaţia de punere pe piaţă pentru utilizare în Uniunea Europeană și în Spaţiul Economic European, la pacienţii adulţi cu hemofilie B forma severă și moderat severă, dar fără inhibitori (anticorpi anti-factor IX), a produsului de terapie genică etranacogene dezaparvovec (Hemgenix).

Medicamentul este produs de compania biofarmaceutică Behring GmbH și a fost aprobat în SUA în noiembrie 2022. Trialurile care au stat la baza aprobărilor au arătat potenţialul Hemgenixului de a permite renunţarea la tratamentul profilactic în hemofilia B, datorită inducerii unei creșteri stabile și de durată a nivelului mediu de activitate a factorului IX (de 37%).

Acest lucru a determinat o reducere a sângerărilor anuale ajustate de 64% și o reducere a consumului de factor cu 96% la 18 luni post-terapie genică, comparativ cu consumul din perioada similară anterioară. 96% dintre pacienţi au întrerupt tratamentul profilactic de rutină.

Se administrează printr-o primă și singură infuzie intravenoasă. Reacţiile adverse sunt considerate minime, o ușoară hepatocitoliză tranzitorie și sindrom pseudogripal însoţit de cefalee moderată.

Produsul este rezultatul trans­ducerii genei mutante Padua a factorului IX (descoperită în 2009), existentă în mod natural în sângele a până la 5% dintre oamenii sănătoși, dar mai frecventă la cei cu trombofilie.

Această genă este responsabilă de o activitate de cinci-opt ori mai mare a
factorului IX, nivelul acestuia rămânând în limite normale (mutaţie punctiformă cu câștig de funcţie). Gena este asociată vectorului AAV5, care se fixează în ficatul primitorului.

Cercetările în domeniu, începute cu circa 30 de ani în urmă și mult timp fără rezultate notabile, au cunoscut un impuls substanţial odată cu descoperirea și utilizarea genei Padua. Aceasta a crescut nivelul de factor și, odată cu ameliorarea calităţii și performanţei vectorului, a redus toxicitatea.

Aprobare condiţionată

Pentru ambele produse, aprobarea are titlu „condiţionat”, fiind necesare în continuare urmărirea și monitorizarea stricte ale pacienţilor, în colaborare cu experţi ai Agenţiei, dincolo de cei 2-3 ani acumulaţi până în prezent. În acest fel, se vor evalua răspunsul și eventualele efecte secundare la distanţă.

Costul anunţat al terapiei genice în hemofilie este de circa
2,5 milioane de dolari pentru Roctavian și, respectiv, 3,5 milioane (cu perspectiva imediată de a fi redus la 2,9 milioane) pentru Hemgenix, acesta din urmă fiind în prezent cel mai scump medicament de pe glob.

Dar se estimează că aceste preţuri vor scădea în timp, beneficiind și de susţinerea companiilor producătoare. Considerate astronomice de către pacienţi și asigurători, aceste sume au reaprins dezbaterile asupra costului ridicat al unor medicamente, cu argumente pro și contra.

Citiți și: Pași noi pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni


Notă autor:

Bibliografie
Simioni P. et al. X-Linked Thrombophilia with a Mutant Factor IX (Factor IX Padua). N Engl J Med 2009; 361:1671
VandenDriesschen T., Chuah M.K. Hyperactive Factor IX Padua: A Game-Changer for Hemophilia Gene Therapy. Mol Ther 2017
Tedesco L. Is $3.5 Million a Fair Price for a Lifesaving Gene Therapy? Medscape 16.02.2023
Chustecka Z. Europe Approves First Gene Therapy for Hemophilia B. Medscape 21.02.2023
Can gene therapies for haemophilia defend their high price tags? Pharmaceutical Technology 9.11.2022
European Medicines Agency: Roctavian (Valoctocogene roxaparvovec) Approval 24.08.2022

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe