La 20 februarie a avut loc o masă rotundă la Palatul Parlamentului, unde s-a adus în discuție abordarea holistică a hemofiliei.
Statisticile arată că 1.015 persoane cu hemofilie sunt înregistrate în evidențele CNAS, iar pentru aceste persoane se derulează programul național de hemofilie și talasemie. Bugetul alocat programului național de hemofilie a fost în 2023 de peste 215.000.000 lei, iar pentru anul 2024 previzionările urcă la peste 230.000.000 lei, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
Consumul de factor de coagulare (FVIII și FIX) a crescut constant, ajungând în anul 2023 la 4,19 pentru FVIII, dar rămâne mult sub media europeană, care depășește 7 în majoritatea statelor și ajunge chiar la 12,7 în Ungaria. Aceste date au fost prezentate în cadrul mesei rotunde organizate în 20 februarie 2024, la Palatul Parlamentului, de Asociația Română de Hemofilie, cu susținerea Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
Evenimentul a marcat împlinirea a 10 ani de la semnarea protocolului tripartit între Ministerul Sănătății, Consorțiul European de Hemofilie și Asociația Română de Hemofilie. Parte din seria de evenimente dedicate Lunii Bolilor Rare (februarie) dezbaterea s-a bucurat de prezența președinților celor două Comisii de Sănătate din Parlament, alături de Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și numeroși parlamentari și specialiști din domeniul sănătății, alături de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.
„Cu sprijinul continuu al instituțiilor guvernamentale, colaboratorilor și al partenerilor din sistemul medical, am reușit să implementăm noi strategii și tehnologii care au îmbunătățit semnificativ calitatea vieții pacienților nostri, în mod special, începând cu anul 2013 - 2014. Observăm astăzi cu satisfacție progresele realizate în ceea ce privește accesul la tratament, creșterea bugetului la nivelul programului național de hemofilie, creșterea gradului de conștientizare și educație privind managementul bolii în rândul pacienților și al cadrelor medicale. În ciuda acestor progrese, suntem conștienți că mai avem mult de făcut pentru a atinge standardele internaționale și pentru a oferi pacienților noștri o viață cât mai normală și mai lipsită de restricții. Ne reedităm angajamentul ferm de a uni eforturile cu autoritățile statului, cu profesioniștii din domeniul medical, cu partenerii și colegii nostri pentru a consolida și pentru a asigura accesul la tratamente și servicii de calitate pentru toți cei afectați de hemofilie.”
Nelu Tătaru, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a remarcat că „rezultatele din acest sector medical sunt sub așteptări, iar hemofilia rămâne un cui în sistemul nostru de sănătate” și a atras atenția că „e o ptologie pe care ar trebui să o avem în atenție în mod deosebit”.
Senatorul Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senat a vorbit despre progresele pe care le vom vedea în tratamentul acestei afecțiuni în următorii 20-30 de ani, arătând că:
„Medicina a evoluat, așteptăm terapii moderne pentru rezolvarea acestei probleme, încă de la început. Următorii 20-30 de ani vor aduce rezolvarea totală. Datele existente trebuie să fie valorificate pentru eliminarea sincopelor legislative. Tocmai de aceea, comunicarea pacienți-autorități este foarte importantă”.
Președintele CNAS, dr. Valeria Herdea, a venit cu un mesaj de deschidere și susținere către toți pacienții cu hemofilie, atrăgând atenția că este nevoie de colaborare pentru obținerea de rezultate spectaculoase:
„Ne dorim să găsim căi de comunicare cu pacienții, pentru cele mai bune soluții de tratament. Ne dorim depistarea precoce a acestor pacienți. Este esențial să înțelegem că fiecare dintre noi are responsabilități în societate și în administrarea fiecărei boli în parte. Este esențial să colaborăm într-un efort comun, pentru a ne asigura că fiecare individ care trăiește cu hemofilie primește suportul și îngrijirea de care are nevoie.”
În condițiile în care în luna februarie este marcată Luna Bolilor Rare, iar hemofilia este una dintre ele, un important mesaj de susținere a venit din partea Doricăi Dan, președintele Alianței Naționale a Bolilor Rare România, care a lansat tuturor mesajul de a se reuni din nou în 29 februarie 2024 în Palatul Parlamentului, pentru a marca Ziua Mondială a Bolilor Rare.
Specialiștii hematologi și medicii implicați direct în tratamentul persoanelor cu hemofilie au fost și ei reprezentați în cadrul discuțiilor, remarcând prezența conf. dr. Ioana Ioniță, vicepreședinte al Societății Române de Hemofilie, a conf. dr. Ciprian Tomuleasa, secretar al Comisiei de Hematologie, și dr. Mihai Emanuel Himcinschi de la Institutul Clinic Fundeni, din București.
„Prin unitate și determinare, suntem convinși că putem realiza schimbări pozitive și durabile în viața celor afectați de această afecțiune”, a declarat Daniel Andrei, președintele ARH în finalul intervenției sale.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe