Newsflash
Advertorial Industria farmaceutică

Aspaco, tratament simptomatic în răceală și în dureri de cauze diverse

de - feb. 5 2024
Aspaco, tratament simptomatic în răceală și în dureri de cauze diverse

Tratarea bolilor cauzate de virusuri nu este o misiune foarte ușoară. Antibioticele nu sunt utile în viroze, așa că se apelează la tratamente simptomatice.

Marea majoritate a răcelilor din sezonul rece sunt cauzate de virusuri. Virusurile sunt microorganisme microscopice care nu dețin un perete, o membrană și care, odată pătrunse în organism – prin diverse căi –, ajung în celulele gazdei, unde se înmulțesc. Este important să știm acest lucru, pentru a înțelege cum acționează medicamentele, care este rolul lor, precum și efectul lor asupra bolii.

Răcelile obișnuite sunt declanșate de virusuri din mai multe familii, care circulă pe calea aerului și pe care cei afectați le elimină prin vorbirea obișnuită, prin tuse, strănut. Aceste virusuri sunt foarte contagioase și au o perioadă de incubație mică. Virusurile au capacități de infectare diferite și afectează oamenii în mod diferit, provocând forme mai grave de boală și complicații persoanelor cu imunitatea scăzută din cauze diverse.

Tratarea bolilor cauzate de virusuri nu este o misiune foarte ușoară. Antibioticele nu sunt utile în viroze, pentru că majoritatea acționează prin distrugerea peretelui bacteriei, iar virusurile nu au perete. Tratamentele simptomatice sunt o categorie de medicamente care se adresează nu cauzei, ci simptomelor pe care le resimțim în diversele forme de afectări virale: dureri de cap, nas înfundat, dureri musculare sau osoase, stare de disconfort, febră, frison, tuse și așa mai departe. Le administrăm în anumite doze și ținând cont de interacțiunile lor cu alte tratamente și boli. 

Majoritatea preparatelor pe care le utilizăm în răceli sunt medicamente simptomatice combinate, cu două, trei sau chiar mai multe ingrediente. Preparatele combinate au avantajul de a reduce numărul comprimatelor pe care le administrăm. Atunci când o persoană solicită farmacistului medicamente pentru răceală, este ideal să știe ce conțin acestea, dacă are contraindicații pentru ele, cum se combină preparatul cu celelalte medicamente pe care le ia, în cazul unor boli deja diagnosticate. Astfel de informații pot veni din surse autorizate: consultația la medic, sfatul farmacistului, materialele dedicate pacienților scrise de profesioniști în sănătate, sursele de internet cu autori specialiști în domeniu. 

Este bine de știut de publicul larg că majoritatea medicamentelor simptomatice se pot elibera fără prescripție (rețetă) de la medic. Este întotdeauna important ca orice persoană care ia medicamente să le citească prospectul și să întrebe medicul sau farmacistul dacă are nelămuriri în legătură cu ele.

Rolul analgezicelor 

Cele mai cunoscute substanțe pe care le folosim în tratamentul durerilor de orice tip se numesc analgezice. Din această categorie fac parte acidul acetilsalicilic (aspirina) și paracetamolul. Ele acționează pe mecanismele durerii și atenuează simptomatologia (efect analgezic). În mare măsură aceste substanțe pot reduce și febra – efect antipiretic –, atunci când aceasta depășește pragul de 38,5oC. În febră nu ne grăbim să reducem temperatura la cele mai mici modificări ale acesteia, pentru a lăsa timp organismului nostru să lupte și să producă anticorpi prin activarea sistemului imun. 

Analgezicele sunt utile în cazul numeroaselor tipuri de durere, precum:

  • durere de cap, migrenă;
  • nevralgie (durere prin afectarea unui nerv);
  • dureri ale mușchilor sau articulațiilor;
  • dureri de dinți; 
  • Durere menstruală (dismenoreea).

Medicii apelează la medicamente combinate pentru a se adresa mai multor simptome simultan sau pentru a crește aderența terapeutică. Este unul dintre principiile tratamentului în orice boală, mai ales dacă este vorba despre o boală cronică, al cărei tratament se administrează pe toată durata vieții. De asemenea, medicamentele combinate sunt o soluție pentru a reduce numărul de comprimate înghițite. Pe măsură ce înaintăm în vârstă și acumulăm mai multe diagnostice și, deci, mai multe terapii, e firesc să căutăm soluții pentru a reduce numărul acestor comprimate. Același principiu este util și pentru tratamentele simptomatice de scurtă durată – obținem efecte rapide cu un număr redus de comprimate.

Aspaco este una dintre combinațiile folosite în tratamentul simptomatic al durerii, precum și al febrei și disconfortului asociat răcelilor la adult. Conține acid acetilsalicilic 300 mg, paracetamol 250 mg și fosfat de codeină hemihidrat 12 mg. Aspaco este indicat pentru tratamentul simptomatic de scurtă durată al durerilor de intensitate ușoară până la moderată, cu diferite localizări – dureri de cap, migrenă, dureri de dinți, dureri ale mușchilor sau articulațiilor, ori în caz de menstruație dureroasă – și pentru tratamentul stărilor febrile. Nu afectează somnul. 

Nu este recomandat gravidelor și în perioada de alăptare, nu se administrează copiilor sub 15 ani. Se recomandă utilizarea lui în doză de maximum 4 comprimate zilnic, maximum 3 zile. Influențează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, prin urmare, este contraindicat persoanelor care conduc vehicule sau folosesc utilaje. 

            Aspaco se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs sau dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate și/sau neutilizate se consideră deșeuri periculoase.

Găsiți mai multe informații despre Aspaco accesând acest link.

(P)


Notă autor:

Viza de publicitate nr. 6165/19.01.2024 
CREATIV nr. 41/04.09.2023

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe