Newsflash
OPINII

Harta acreditării, o resursă importantă

de Valentin-Florin Ciocan - dec. 16 2022
Harta acreditării, o resursă importantă

Unităţile sanitare au obligaţia de a afișa însemnele privind acreditarea acestora. Aceste informaţii pot fi consultate de populaţie și pe site-ul oficial al ANMCS, unde cetăţenii pot contribui și la îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de spitale.

Când vedeţi sigla ACREDITAT ANMCS, puteţi fi sigur că furnizorii de servicii medicale fac eforturi pentru a îndeplini standardele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), pentru a oferi îngrijiri sigure și de înaltă calitate.

        Prezentăm mai jos și semnificaţia categoriilor de acreditare:

  • Categoria I – semnifică existenţa tuturor resurselor și optimizarea tuturor proceselor care să asigure cele mai bune rezultate ale procesului de îngrijire.
  • Categoria II – reflectă capacitatea managementului spitalului și susţinerea autorităţii tutelare sau a patronatului, pentru a atinge cele mai înalte standarde. Au fost identificate deficienţele, precum și soluţiile și resursele necesare corectării acestora.
  • Categoria III – reflectă aceeași preocupare a managementului spitalului de a îndeplini cerinţele din standarde ca cele ale unităţilor din categoria II, dar nu a reușit să obţină susţinere corespunzătoare din partea autorităţilor tutelare pentru îndeplinirea planurilor de conformare la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare (ASF), pentru care era necesară alocarea de resurse financiare.
  • Categoria IV – se descriu două categorii de cauze care pot coexista:
    • Există o preocupare permanentă a managementului spitalului, de la toate nivelurile, pentru identificarea deficienţelor privind calitatea și siguranţa serviciilor medicale.
    • Nevoile de conformare la ASF depășesc posibilităţile imediate ale autorităţilor tutelare sau ale patronatelor pentru satisfacerea acestora.

Informare și feedback pe site-ul ANMCS

        Oricine poate afla în timp real și de pe www.anmcs.gov.ro în ce categorie de acreditare sunt spitalele din România evaluate până acum. În plus, au fost adăugate și informaţiile de contact ale acestora (adrese, numere de telefon, website), precum și structura fiecărei unităţi sanitare (secţii, compartimente clinice). Harta acreditării poate fi accesată pe https://anmcs.gov.ro/web/harta-acreditarii/ (foto).

Harta acreditării 1

        Interogând harta interactivă se poate observa că 305 unităţi sanitare sunt acreditate, în prezent, în România, în categoria II. Dintre acestea, 184 au obţinut un punctaj total de îndeplinire a standardelor de peste 70%, spitale care însă nu au îndeplinit în totalitate standardele încadrării în categoria I de acreditare.

        Există însă și 29 de spitale care au primit categoria Neacreditat.

        Pe site-ul ANMCS este disponibil și un mecanism de feedback. Pacienţii pot astfel contribui la îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de spitale, prin semnalarea unor experienţe avute în interacţiunea cu sistemul sanitar.

        ANMCS este o instituţie care a fost creată să funcţioneze după model european. Corespondentele ei în Europa sunt Haute Autorité de Santé din Franţa, Institutul Danez pentru Calitate și Acreditare în Sănătate și Centrul Naţional pentru Asigurarea Calităţii în Sistemul Sanitar din Polonia.

        Standardele ANMCS sunt acreditate internaţional din martie 2018 de ISQua (International Society for Quality in Health Care).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe