Newsflash
Interviuri

„Acreditarea trebuie să vină firesc”

„Acreditarea trebuie să vină firesc”

Cristina Elena Anastasiu, de profesie economist, ne face o scurtă trecere în revistă despre ceea ce înseamnă munca de evaluator de spitale. Ea a participat la evaluarea a 15 spitale din zece judeţe și municipiul București.

De aproape 13 ani, sute de unităţi sanitare cu paturi publice și private din ţară au fost acreditate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).  Ce presupune munca unui evaluator?

Munca unui evaluator începe cu mult înaintea procedurii de selecţie, prin dezvoltarea abilităţilor de comunicare, observare, intervievare și managementul situaţiilor neprevăzute. Evaluatorul, care este un reprezentant al ANMCS, ocupă o funcţie cheie în acest mecanism al certificării. Practica acestuia se bazează pe expertiza profesională, cunoașterea standardelor de acreditare și a metodelor de evaluare, capacitatea de a fi un bun auditor, un bun ascultător – prin crearea unei relaţii de încredere și schimburi de opinii constructive cu echipa și spitalul evaluat – și, nu în ultimul rând, pe cunoașterea unităţii sanitare la care a fost repartizat. Acest lucru se realizează prin studierea încă din perioada de previzită a documentelor încărcate de spital în platforma informatică CaPeSaRo, dedicată procesului de acreditare. Numai procedând astfel, în vizita de evaluare se poate avea o analiză corectă a modului de desfășurare a proceselor, comparând practica profesională cu referenţialul.

Se încheie două cicluri de acreditare. Cum îl vedeţi pe următorul ?

A spune în managementul calităţii că ai făcut tot e un nonsens. De aceea, consider că pe o strategie de alianţă cu alţi actori participanţi la acest sistem – organismele academice, alte agenţii guvernamentale sau nonguvernamentale, spitale evaluate – se poate construi ceva frumos. Digitalizarea va constitui acea pârghie de ameliorare a eficienţei în cadrul spitalelor, mai ales în termeni de coordonare și accesibilitate. În egală măsură, ea va deschide și perspectivele de evoluţie în ceea ce privește tehnicile de investigare a pacientului, dar și modalităţile de lucru ale instituţiei. În acest context, mi-aș dori ca ANMCS să aibă un rol important în construirea procedurilor de evaluare ce ţin de implementarea bunelor practici, integrând aceste noi dispozitive, modalităţi, instrumente de lucru.

Cum vă imaginaţi implementarea managementului sănătăţii în viitor?

Într-un context economic și social provocator, implementarea managementului calităţii trebuie să fie un proiect colaborativ, cu toţi actorii implicaţi, inclusiv pacienţii. Un proiect pe care mi-l imaginez ca pe o foaie de parcurs, pilotată de responsabilul cu managementul calităţii, între managementul de top și managerii de proximitate. Totodată, îl văd ca pe un instrument de valorizare a profesioniștilor și un „purtător” de sens care deservește teambuildingul în îndeplinirea obiectivelor: sănătate, ani de viaţă câștigaţi, pacienţi și aparţinători satisfăcuţi, personal motivat, creșterea calităţii vieţii profesionale, adresabilitate crescută, eficientă. Acreditarea trebuie să vină firesc, ca o dovadă a autoevaluării și a efortului depus pentru a asigura servicii de sănătate sigure și de calitate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe