Newsflash
ACTUALITATE Știri

Biroul OMS pentru România sprijină un nou program de formare în cadrul PNRR

de Florentina Ionescu - sept. 13 2023
Biroul OMS pentru România sprijină un nou program de formare în cadrul PNRR

În aceste zile se desfășoară la București un nou program de formare în cadrul PNRR, în domeniul competențelor de management în sănătate.

Primul din cele șase module de formare a formatorilor (Training of Trainers) are loc în perioada 11-15 septembrie la Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS) din București, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Contribuind la punerea în aplicare a componentei C12.Sănătate din cadrul PNRR, acest program își propune să reunească un consorțiu internațional de experți cu formatori în management sanitar din întreaga Românie, având ca viziune pe termen lung formarea a peste 3.000 de decidenți și manageri români din domeniul sănătății. 

Dezbateri pe studii de caz 

Acest prim modul se concentrează pe aspecte critice legate de etică și integritate în managementul în domeniul sănătății, prevenirea hărțuirii sexuale, a discriminării și a hărțuirii colective, precum și gestionarea responsabilă a achizițiilor de produse sau servicii, prin dezbateri pe studii de caz, discuții în grup și conversații cu experți de renume mondial.

„În cadrul asistenței tehnice oferite de OMS României pentru implementarea componentei C12.Sănătate a PNNR, sperăm ca dumneavoastră, în calitate de formatori, echipați cu cunoștințele transmise de profesorul Antonino Vaccaro și echipa sa din cadrul IESE Business School Barcelona, să ne susțineți pentru a disimina aceste cunoștiințe la peste 3.000 de persoane până în 2025”, a spus dr. Caroline Clarinval, reprezentanta OMS în România în deschiderea primului modul. 

Prof. Univ. Dr. Cristian Vlădescu, Directorul INMSS, a menționat: 

„Institutul nostru se angajează să ofere programe educaționale de înaltă calitate în domeniul managementului serviciilor de sănătate, al administrării și al politicilor de sănătate, care să răspundă nevoilor identificate de decidenții și managerii din sistemul sanitar din România. Acest sprijin în dezvoltarea competențelor va sprijini pregătirea sistemelor de sănătate din România pentru a oferi îngrijire de înaltă calitate în fața provocărilor actuale și viitoare.” 

 

„Această componentă din PNRR, dedicată formării resursei umane din domeniul sănătății este extrem de importantă pentru pentru schimbarea înfăţişării sistemului de sănătate din România. Prima temă din seria de 6 cursuri aleasă în formarea viitorilor formatori este „Etică și integritate în domeniul sănătății”, folosind expertiza unor universități internaționale pentru a aplica din bunele practici în domeniu și în România”, a declarat Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila. 

Respectarea valorilor etice 

„Managerii din domeniul sănătății pot avea un impact asupra a mii de persoane prin deciziile lor și, prin respectarea valorilor etice ale instituției pe care o conduc, se pot asigura că acest impact este cât mai pozitiv posibil, oferind în același timp un exemplu de integritate pentru ceilalți membri ai personalului medical”, a declarat asist. univ. dr. Alexandru Rogobete, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății și coordonator al PNRR pe Sănătate. 

Managementul sănătății implică luarea de decizii cu privire la alocarea resurselor, îngrijirea pacienților, cercetarea medicală, dezvoltarea politicilor și multe altele, se mai precizează în comunicat. Considerentele etice joacă un rol crucial în orientarea acestor decizii și în asigurarea faptului că acestea sunt luate într-un mod care susține principiile fundamentale ale echității, justiției și respectului pentru drepturile omului. 

Managementul etic al sănătății 

Adoptarea pe scară largă a unui program de promovare a managementului etic al sănătății în România va sprijini bunele practici în diferite domenii sau activități manageriale: managementul resurselor umane și leadershipul, transparența în luarea deciziilor, gestionarea resurselor și calitatea serviciilor medicale oferite. 

Această formare în domeniul eticii face parte dintr-un efort mai amplu al Biroului OMS România de a contribui la asigurarea unei formări continue și cuprinzătoare a forței de muncă din domeniul sănătății cu privire la cele mai recente practici de management sanitar de ultimă generație, ca parte a Planului Național de Redresare și Reziliență. 

Organizația Mondială a Sănătății sprijină acest program prin facilitarea accesului la cele mai recente informații din domeniu și la experți consacrați din Europa. Prin echiparea profesioniștilor din domeniul managementului în sănătate cu instrumente și practici moderne, sistemul de sănătate din România va dezvolta capacități suplimentare și va oferi cetățenilor servicii de sănătate tot mai eficiente și mai centrate pe pacient, au transmis reprezentanții Biroului OMS pentru România. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe