Newsflash
ACTUALITATE Știri

A avut loc conferința „Echitate în Sănătate”, dedicată rolului asistenților medicali și moașelor

de Florentina Ionescu - sept. 4 2023
A avut loc conferința „Echitate în Sănătate”, dedicată rolului asistenților medicali și moașelor

În 31 august a avut loc o conferință regională deosebit de importantă, sub titlul „Echitate în Sănătate. Un rol întărit al asistenților medicali și moașelor în comunități”.

Evenimentul a reprezentat o platformă vitală pentru discuții și explorări în domeniul îmbunătățirii calității îngrijirii medicale, cu accent pe rolul esențial al asistenților medicali și moașelor în asigurarea unei asistențe medicale echitabile, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției de Biroul OMS pentru România. 

Această conferință face parte din seria de evenimente de aniversare a celor 75 de ani de existență a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a fost organizată în colaborare cu Biroul OMS din România și Ministerul Sănătății. 

Conferința a debutat cu intervenția online a Ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, care a reiterat sprijinul pentru profesia de asistent medical și moașă și a subliniat importanța responsabilității în practica medicală, alături de nevoia de a crește calitatea educației și a pregătirii profesionale. 

De asemenea, din partea partenerului instituțional al evenimentului, dr. Caroline Clarinval, șefa Biroului de țară al OMS, a transmis: 

„Asistenții medicali și moașele din România au un rol esențial în comunitate și reprezintă inima asistenței medicale deoarece, în ciuda muncii grele și a riscurilor de epuizare, continuă să investească în bunăstarea pacienților și a familiilor acestora. Este o onoare să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia celei de-a 75-a aniversare a OMS în 2023 și care continuă să ducă mai departe valorile noastre globale, de data aceasta prin intensificarea eforturilor de capacitare a forței de muncă din domeniul asistenței medicale.” 

La eveniment au participat oficiali și reprezentanți ai autorităților de sănătate de la nivel național, regional și local, directori de îngrijiri, manageri de unități sanitare, precum și reprezentanți ai Consiliului Național al OAMGMAMR. 

De asemenea, au onorat evenimentul: prefectul Județului Constanța, Silviu – Iulian Coșa; primarul orașului Constanța, Vergil Chițac; decanul Facultății de Asistență Medicală și Moașe, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, prof. dr. Strâmbu Victor Dan Eugen; prorectorul Universității Ovidius Constanța, prof. dr. Tuță Liliana; și directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, Schipor Cristina Mihaela. 

Creșterea calității actului medical în comunități

Subiectele discutate au inclus importanța expertizei internaționale în dezvoltarea profesională a asistenților medicali și moașelor, precum și abordări inovatoare în creșterea calității actului medical în comunități. Agenda conferinței a inclus un panel de deschidere de nivel înalt și două sesiuni tematice. 

Prima sesiune tematică s-a concentrat pe importanța expertizei și experienței internaționale pentru promovarea activității asistenților medicali și moașelor. Discuțiile au fost susținute de reprezentanți ai Biroului Regional pentru Europa al OMS, lideri din domeniu din Israel, Centrul Colaborator OMS pentru leadership și guvernanță pentru asistenți medicali și moașe, din consilierul pentru probleme sociale al Prințesei Muna al Hussein, secretarul general al JNC din Regatul Hașemit al Iordaniei, Universitatea RCSI Dublin-Centrul colaborator european pentru excelență în cercetare pentru asistenți medicali și moașe, precum și șeful Secretariatului Rețelei de Sănătate din Sud-Estul Europei (SEEHN).  

A doua sesiune a abordat subiecte esențiale pentru îmbunătățirea calității actului medical în comunitate. Au fost explorate teme precum prevenția și promovarea sănătății, înțelegerea perspectivelor sociale și comportamentale pentru gestionarea atitudinilor anti-vaccinare, îmbunătățirea rezilienței personale și a sănătății mintale a profesioniștilor din domeniul sănătății, precum și identificarea abordărilor inovatoare în sănătatea maternă și sănătatea sexuală și reproductivă. 

Această conferință a reprezentat un moment semnificativ în promovarea colaborării și schimbului de cunoștințe între experți din domeniul sănătății, cu scopul de a dezvolta soluții inovatoare pentru îmbunătățirea asistenței medicale la nivel regional și global. 

Președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte a subliniat că: 

„Această conferință reflectă angajamentul nostru comun pentru creșterea calității îngrijirii medicale și promovarea unei asistențe medicale echitabile pentru toți cetățenii. Rolul asistenților medicali și moașelor în comunitățile noastre este esențial, iar colaborarea noastră cu partenerii internaționali ne permite să învățăm și să împărtășim cele mai bune practici pentru o îngrijire mai bună și mai sustenabilă.”

În cadrul conferinței au fost dezvoltate dialoguri constructive, s-au abordat provocările actuale și viitoare în sprijinul profesiei de asistent medical și moașă, și s-au conturat căi de acțiune pentru asigurarea unei îngrijiri medicale mai bune și mai accesibile pentru toți. Acest eveniment reprezintă un pas important în direcția atingerii obiectivelor noastre comune pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe