Newsflash
REUNIUNI

Arta imagisticii multimodale în Cardiologie

de Dr. Mădălina Badea - dec. 9 2022
Arta imagisticii multimodale în Cardiologie

Tehnicile de imagistică non-invazivă au un rol din ce în ce mai important în diagnosticul afecţiunilor cardiologice, fiind un domeniu în plină dezvoltare.

Scopul utilizării tehnicilor non-invazive, cost-eficiente, este de a crește acurateţea diagnostică, în vederea instituirii precoce a tratamentului adecvat. Astfel, se dezvoltă noi aparate și noi funcţii ale lor, pornind de la ecografie și mergând până la tehnici avansate de rezonanţă magnetică sau PET-CT. 

heART

Pentru a facilita accesul clinicianului la noile informaţii din domeniu, Societatea Română de Cardiologie se află deja la a patra ediţie a cursului „Imagistica Multimodală pentru Ghidarea Tratamentului Bolilor Cardiovasculare”. Anul acesta, cursul s-a desfășurat într-un cadru istoric, cu ocazia zilei de naștere a lui George Emil Palade, în amfiteatrul care îi poartă numele din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

De la metode imagistice la tratament 

La pacienţii cu simptome și semne de insuficienţă cardiacă (IC), fracţia de ejecţie a ventriculului stâng (FEVS) trebuie măsurată, nu estimată, ideal prin ecografie tridimensională sau rezonanţă magnetică. Evaluarea structurală cardiacă trebuie să fie standardizată, în vederea selecţiei diferitelor strategii terapeutice. Pentru pacienţii cu IC cu FEVS sub 50% se recomandă cei cinci piloni terapeutici în toate cazurile (beta-blocant, inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei/sartan/sacubitril-val­sartan, diuretic antialdosteronic, inhibitor de SGLT-2 și eventual diuretice de ansă pentru cei cu retenţie hidrosalină). Pentru pacienţii cu FEVS peste 50%, recomandările includ inhibitori de SGLT-2 și eventual diuretice, pentru cei cu congestie, în timp ce restul claselor terapeutice menţionate anterior au nivel de recomandare slab și ar putea fi luate în considerare doar în anumite situaţii.

Remodelarea cardiacă în hipertensiunea arterială

Ecocardiografia este prima metodă imagistică utilizată pentru evaluarea afectării cardiace în hipertensiunea arterială (HTA), iar tehnici noi precum speckle tracking 2D sau 3D, respectiv

myocardial work ne permit să investigăm afectarea subclinică a funcţiei VS, ceea ce nu ar fi fost posibil prin tehnici convenţionale.

Un studiu publicat recent de Tadic et al. în European Heart Journal (1) propune un nou algoritm de evaluare imagistică a pacienţilor cu HTA. Prin acesta se obţin date despre remodelarea structurală, mecanică și funcţională cardiacă – stadii intermediare în geneza evenimentelor cardiovasculare –, cu scopul iniţierii sau intensificării tratamentului antihipertensiv la cei la care se identifică aceste modificări, pentru a preveni sau întârzia progresia bolii.

Cu toate acestea, remodelarea VS, și în special hipertrofia VS, nu este specifică bolii cardiace hipertensive. Caracterizarea tisulară obţinută prin strain, rezonanţă magnetică sau tomografie computerizată ar putea ajuta semnificativ în diferenţierea fenotipică. Selectarea anumitor tehnici de imagistică multimodală ar putea astfel să îmbunătăţească detecţia cardiopatiei hipertensive și să ghideze tratamentul pentru prevenirea progresiei bolii.

Gradarea imagistică a calcificărilor de inel mitral

Calcificările de inel mitral sunt frecvent întâlnite, survenind la 8-15% din populaţie. Acestea pot determina anumite grade de stenoză sau de regurgitare, fiind importantă descrierea lor cât mai exactă, mai ales ca parte a evaluării preoperatorii. Anul curent a adus noutăţi în ceea ce privește evaluarea calcificărilor de inel mitral. Un studiu publicat de Churchill et. al în Journal of the American College of Cardiology (2) împarte în trei grade descrierea acestora, în funcţie de circumferinţa inelului mitral pe care sunt dispuse calcificările, în ecografie tridimensională sau în tomografie computerizată. Astfel, forma ușoară presupune calcificări pe mai puţin de 180 de grade din circumferinţa inelului mitral, forma severă – pe mai mult de 270 de grade, iar forma intermediară – pe o circumferinţă între aceste valori. 

(1) https://academic.oup.com/eurheartj/article-abstract/43/38/3794/6648534

(2) https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016/j.jacc.2022.05.032 

 

Citiți și: Aspecte ale supravieţuirii durabile în bolile hemato-oncologice 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe