Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Diabeticii singuratici au risc mai mare de boli cardiovasculare

de Florentina Ionescu - iul. 12 2023
Diabeticii singuratici au risc mai mare de boli cardiovasculare

Singurătatea este un factor de risc serios pentru starea noastră de sănătate, mai ales pentru persoanele care suferă de diabet zaharat.

Potrivit unui studiu cu durata de zece ani, singurătatea a fost un factor de risc mai mare pentru ca diabeticii să dezvolte boli cardiovasculare, un factor chiar mai mare decât fumatul, dieta și activitatea fizică, scrie New Atlas. Cercetătorii care au ajuns la această concluzie spun că rezultatele studiului ar trebui să informeze medicii cu privire la evaluările amănunțite ale pacienților. 

Dincolo de factorii de risc ce țin de stilul de viață (exercițiile fizice, alimentele pe care le mâncăm, substanțele pe care le consumăm) și care au un impact direct asupra sănătății noastre, un alt factor de risc începe să își facă simțită prezența: singurătatea. 

La numărul tot mai mare de dovezi științifice care arată că singurătatea poate fi dăunătoare pentru sistemul cardiovascular se adaugă un nou studiu cu privire la persoanele cu diabet zaharat. Studiul vine de la Societatea Europeană de Cardiologie. 

Cercetătorii de aici au examinat dosarele medicale a peste 18.500 de persoane cu diabet, cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani care au fost incluși în UK BiobanK, o bază de date cu informații despre sănătatea și bagajul genetic a peste 500.000 de participanți. Pe baza răspunsurilor oferite la chestionare, pacienților li s-au acorat scoruri de singurătate de la 0 la 2. 

Zece ani mai târziu, 3.247 de pacienți au dezvoltat boală cardiovasculară. După ajustarea unor factori de risc (indicele de masă corporală, valorile colesterolului, sexul și vârsta), studiul a scos la iveală că acele persoane cu scorurile cele mai ridicate în privința singurătății au fost cu 26% mai predispuse sufere de boli cardiovasculare decât persoanele cu cele mai scăzute scoruri în privința singurătății. 

Cercetătorii spun că singurătatea nu a fost un factor la fel de semnificativ precum valorile colesterolului, IMC și funcția renală în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, dar chiar și așa, singurătatea a fost un factor care a depășit în clasament dieta, fumatul, depresia și activitatea fizică, fiind un factor ce a influențat sănătatea participanților. 

„Singurătatea și izolarea socială sunt comune în societățile din ziua de astăzi și au devenit un focus pentru cercetare în ultimii ani, în special în contextul pandemiei de COVID-19 și al digitalizării continue a societății”, au scris cercetătorii într-un editorial care a însoțit cercetarea lor. 


Notă autor:

Fotografie de la Inzmam Khan: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-stresat-vedere-laterala-1134204/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe