Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Uleiul de pește crește riscul de AVC la persoanele sănătoase, arată un studiu

de Florentina Ionescu - mai 29 2024
Uleiul de pește crește riscul de AVC la persoanele sănătoase, arată un studiu

O cercetare recentă scoate la iveală faptul că uleiul de pește ar putea crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Potrivit unei cercetări, suplimentele cu ulei de pește ar putea crește riscul ca unele persoane să dezvolte o boală de inimă sau să aibă accident vascular cerebral (AVC), dar totodată aceste suplimente ar putea reduce riscul pentru persoanele care au deja o boală cardiovasculară, scrie The Guardian. 

Uleiul de pește este o sursă bogată de acizi grași Omega-3. National Health Service (Serviciul Național Medical din Regatul Unit al Marii Britanii), abreviat NHS, recomandă cel puțin o porție de pește gras pe săptămână, pentru a ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor cardiovasculare. 

Însă pentru a afla cât de multă protecție ne oferă peștele bogat în acizi grași Omega-3, o echipă de cercetători din China, SUA, Marea Britanie și Danemarca a monitorizat sănătatea a peste 400.000 de persoane. Acestea făceau parte dintr-o bază de date numită UK Biobank. 

Persoanele au fost monitorizate pe o perioadă, în medie, e 12 ani pentru a se estima asocierile dintre suplimentele cu ulei de pește și cazurile noi de fibrilație atrială (adică bătăile neregulate ale inimii); de inferct miocardic, de AVC și de insuficiență cardiacă; și de deces în rândul persoanelor care nu se știau având o boală cardiovasculară. De asemenea, cercetătorii au evaluat dacă aceste suplimente cu ulei de pește au afectat progresia sau evoluția bolilor de inimă. 

Publicat recent în jurnalul „BMJ Medicine”, studiul a scos la iveală că pentru acele persoane care nu aveau diagnostic de boală cardiovasculară la momentul începerii perioadei de monitorizare, utilizarea regulată a suplimentelor cu ulei de pește a fost asociată cu un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială și cu un risc cu 5% mai mare de a suferi un AVC. 

Dar pentru pacienții care aveau boală cardiovasculară la începutul perioadei în care s-a desfășurat studiul, s-a observat că suplimentele cu ulei de pește au fost asociate cu un risc cu 15% mai mic de progresie a fibrilației atriale într-un infarct miocardic și un risc cu 9% mai mic de progresie de la insuficiență cardiacă la deces. 

Totodată, riscul ca pacienții sănătoși să aibă un infarct miocardic,un AVC sau insuficiență cardiacă a fost cu 6% mai mare în rândul femeilor și cu 6% mai mare în rândul persoanelor nefumătoare. 

Acesta a fost un studiu observațional, așa că nu pot fi trase concluzii cu privire la factorii cauzali, au avertizat autorii cercetării. Iar studiul nu oferă informații despre doza sau formula suplimentelor cu ulei de pește. 


Notă autor:

Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/culoare-medical-medicamente-tratament-208518/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe