Netratate la timp, TCC pot duce la deces rapid, pot determina deficite profunde pe termen lung, dar pot duce și la deficite latente care apar pe neașteptate la mai mult timp după producerea lor. Subiectul a fost dezbătut recent, la Viena.
Peste 300 de neurologi și neurochirurgi din 21 de ţări au participat în perioada 21-22 iunie la cea de-a 21-a ediţie a Congresului Academy for Multidisciplinary
Neurotraumatology (AMN). Tema reuniunii medicale a fost „Abordarea multidisciplinară în instrumentarea consecinţelor pe termen lung în neurotraumatologie”. Reuniunea medicală s-a axat pe gestionarea traumatismelor cranio-cerebrale (TCC).
„Este imperios să înţelegem că pentru unii pacienţi, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viaţa, context în care trebuie să ne focusăm atenţia pe inovaţie, pe educaţie medicală continuă, precum și pe un management adecvat în tratarea unor astfel de afecţiuni”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu (foto), președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii și al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).
El a adăugat că în gestionarea TCC un rol extrem de important îl are și cercetarea: „Rămâne partea de cercetare, pe care ANM încearcă să o integreze. Avem un program comprehensiv de medicină translaţională, avem modele de animale, in vitro”. În același timp, președintele EFNRS a subliniat că tratarea traumatismelor cranio-cerebrale necesită o echipă multidisciplinară, formată din neurochirurg, neurolog, psiholog, psihiatru și o echipă complexă de recuperare, „care în sine este multidisciplinară”.
Legat de recuperare, prof. dr. Marc Bailey (Canada) a arătat că orice persoană cu TCC moderat sau sever care prezintă schimbări funcţionale (fizice sau psihologice) trebuie să primească servicii de reabilitare interprofesională specializate, în timp util. În acest context, el a explicat că intervenţiile de recuperare trebuie să
înceapă imediat ce pacientul este stabil medical. Totodată, a subliniat că, potrivit ghidurilor în vigoare, amnezia sau starea de confuzie posttraumatică nu reprezintă contraindicaţii pentru începerea reabilitării.
La rândul său, prof. dr. Christian Matula (Austria) a atras atenţia că cel mai bun tratament al TCC va eșua dacă nu este administrat corect sau la timp: „Factorul timp este cel care contează cel mai mult în îngrijirea neurotraumatismelor. De aceea expresia «timpul înseamnă creier» (Time is Brain – eng.) rămâne printre cele mai importante în Neurotraumatologie. Dacă pierzi timp, pierzi creier”.
Subiectul inteligenţei artificiale (IA) a fost și el abordat la Congresul AMN. Prof. dr. Dimitar Maslarov (Bulgaria) a prezentat și câteva cazuri în care viaţa pacienţilor a fost schimbată datorită IA. Unul dintre acestea a fost cel al unei femei paralizate în urma unui AVC, care poate să comunice cu ajutorul IA și al unui implant cerebral. Sistemul se bazează pe implantarea a 253 de electrozi în zonele cerebrale cruciale pentru comunicare.
Un cablu conectat la un port plasat pe capul pacientei transmite semnale unui computer. Ulterior, IA (ChatGPT) transformă/traduce semnalele în sunete care se combină pentru a forma cuvinte. Un avatar digital articulează aceste cuvinte, transmiţând totodată stări emoţionale, bazate pe semnalele emise de creier. Pentru ca acest sistem să devină funcţional, timp de mai multe săptămâni, femeia a rostit în gând aceleași fraze, pentru ca algoritmul „să înveţe” să-i recunoască semnalele cerebrale. În prezent, acesta recunoaște 1.024 de cuvinte uzuale.
Un alt caz amintit a fost cel al unui bărbat de 46 de ani, paralizat după o traumă, care și-a redobândit parţial funcţia de mișcare. El a fost supus unei operaţii – prima din lume – de implantare a unui dispozitiv la nivelul creierului, care utilizează IA pentru a-i citi gândurile și a-i recunoaște intenţiile de a se mișca. Semnalele sunt transmise către un al doilea dispozitiv implantat la nivelul abdomenului, care stimulează mușchii să determine mișcarea acelor părţi din corp, în conformitate cu comenzile efectuate de creier.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe