Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ce este colina și de ce este bine să mâncați alimente bogate în acest nutrient

de Florentina Ionescu - iun. 14 2024
Ce este colina și de ce este bine să mâncați alimente bogate în acest nutrient

Colina este un nutrient esențial pentru sănătatea inimii și pentru buna funcționare a creierului. Această substanță nutritive să găsește în multe alimente, cum ar fi ouă, boabe de soia și unele legume crucifere.

În ultima perioadă, colina, un nutrient esențial care se găsește atât în alimentele de origine vegetală, cât și în cele de origine animală, a captat tot mai multă atenție din partea specialiștilor, mai ales pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate. 

Studiile observaționale, inclusiv unul publicat recent în „Journal of Health, Population, and Nutrition”, au sugerat că cu cât este mai mare aportul de colină, cu atât mai mult scade riscul de boală cardiovasculară, scrie Medical News Today

Recent, însă, un nou studiu observațional, publicat în „BMC Public Health”, și-a propus să clarifice asocierea dintre consumul de colină și boala cardiovasculară aterosclerotică în rândul populației americane adulte. Un alt obiectiv al acestui studiu a fost să vadă modul în care aportul de colină afectează sindromul metabolic și factorii săi de risc, care contribuie la boala aterosclerotică. 

Rezultatele au arătat că un aport moderat de colină a fost asociat cu un risc mai scăzut de boală cardiovasculară aterosclerotică. Cu toate acestea, nu s-a observat nicio asociere semnificativă între aportul de colină și sindromul metabolic. 

Cu toate acestea, experții recunosc potențialul pe care îl are un aport adecvat de colină pentru a susține sănătatea inimii și pentru a preveni unele boli cardiovasculare. 

Studiul menționat mai sus sugerează că beneficiile optime pentru sănătatea inimii vin de pe urma aportului de colină, iar aceste beneficii pot să apară la nivele specifice de colină. 

Astfel, aportul de colină de aproximativ 244 miligrame pe zi pentru femei și de 367 miligrame pe zi pentru bărbați pare să ofere beneficii pentru sănătatea inimii, arată sursa menționată. Aceste cantități sunt mai mici decât ceea ce recomandă National Institutes of Health (NIH) din SUA. Potrivit NIH, aporturile adecvate de colină pentru adulții cu vârsta de 19 ani și peste acest prag sunt: 425 miligrame zilnic pentru femei și 550 miligrame zilnic pentru bărbați. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/foods-high-choline-chemical-structural-formula-2199736131

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe