Într-un interval de numai 3 ani, din 2020 în 2022, numărul de pacienți înscriși în Programul național de boli cardiovasculare a crescut cu mai bine de o treime, de la 23.018 la 32.445.
Datele au fost prezentate de dr. Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.
„Cum putem combate această creștere? Prin prevenirea bolii și prin diagnosticarea la timp! Pentru a avea o inimă sănătoasă și mâine, astăzi trebuie să alegem prevenția. În lupta cu afecțiunile cardiovasculare, un stil de viață sănătos, renunțarea la factorii de risc sunt esențiale. Însă toate aceste lucruri pornesc de la o vizită la medicul de familie pentru o consultație de prevenție”, a afirmat Andrei Baciu.
Potrivit acestuia, prevenția afecțiunilor cardiovasculare este ”poate cea mai bună decizie și cea mai bună investiție pentru o viață echilibrată și sănătoasă”.
„Pentru categoria de persoane peste 60 de ani, consultația de prevenție la medicul de familie pentru depistarea precoce a unor afecțiuni se acordă de două ori pe an. Această consultație include: evaluarea stilului de viață și a comportamentelor cu impact asupra sănătății; evaluarea consumului de substanțe interzise sau cu regim special; evaluarea riscului cardiovascular fatal, cu excepția anumitor categorii de pacienți. Este vorba de cei cu boli cardiovasculare diagnosticate anterior, diabet zaharat cu afectarea unui organ țintă, boală cronică de rinichi moderată sau severă, hipercolesterolemie familială sau colesterol total ridicat”, a precizat dr. Andrei Baciu.
Totodată, în cadrul consultației de prevenție este evaluat și riscul oncologic, de boală cronică de rinichi, sănătății mintale, inclusiv depresia, riscul de osteoporoză, incontinență urinară, melanom malign și demență.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe