Programele de screening și dezvoltarea tratamentelor farmacologice antineoplazice au atras creșterea speranţei de viaţă a pacienţilor cu patologie oncologică.
Toxicitatea cardiovasculară legată de chimioterapie este dinamică şi profilul de afectare pe termen lung poate fi diferit în funcţie de tipul de terapie administrat.
Dilema anticoagulării la pacienţii cu obezitate derivă în principal din utilizarea tot mai frecventă a anticoagulantelor orale directe, care, fiind mai recent introduse, nu au beneficiat încă de studii clinice ample pe subpopulații.
Tehnicile de imagistică non-invazivă au un rol din ce în ce mai important în diagnosticul afecţiunilor cardiologice, fiind un domeniu în plină dezvoltare.
Ateroscleroza cauzează multiple afecţiuni din sfera cardiovasculară, fiind, la rândul său, influenţată de anumiţi factori de risc generali sau individuali.
Evaluarea preoperatorie în chirurgia noncardiacă beneficiază din vara anului 2022 de un nou ghid emis de Societatea Europeană de Cardiologie. Noutăţile propuse au fost prezentate în cadrul conferinţei „Abordarea pacientului cu boală cardiacă ischemică în chirurgia necardiacă”.
Cea de-a 61-a ediţie a Congresului Naţional de Cardiologie ne-a adus informaţii actualizate despre noutăţile în cardiologie și cu hot topics prezentate, recent, la congresul european din Barcelona.
„Zilele Viaţa Medicală online powered by MedicHub” au ajuns la a treia ediţie. Evenimentul din 15-16 septembrie a reunit lideri de opinie din lumea medicală românească.
Sibiul a găzduit în perioada 11-14 mai prima ediţie post-pandemie a Conferinţei de Primăvară a SRC, în format hibrid. Au fost prezentate noutăţi legate de domeniul specific al fiecărui grup de lucru.
INS a raportat în anul 2019 o rată de mortalitate de 54% prin boli cardiovasculare, patologia cardiacă fiind în continuare dominantă, dar în scădere procentuală faţă de anii precedenţi.
Durerea toracică reprezintă motivul prezentării la Camera de Gardă pentru până la o treime dintre cazuri și, totodată, un simptom intricat ce poate ascunde o multitudine de etiologii.
Sesiunea de Cardiologie din cadrul Zilelor Viața Medicală a adus în discuţie dileme frecvent întâlnite în practică– tratamentul anticoagulant la categorii speciale de pacienţi și tratamentul HTA.
Societatea Română de Cardiologie a organizat, în luna martie, conferinţa „Noţiuni imagistice multimodale pentru managementul insuficienţei cardiace”, cu participare internaţională.
Societatea Română de Cardiologie deschide lista evenimentelor din 2021 prin intermediul a trei cursuri online– „CardioRenal”, „CardioCoag” și „De la A... la HTA”, desfășurate în luna martie.
Experţii își pun întrebări privind natura studiilor clinice prin care se vor evalua alte opţiuni de vaccinare în viitor, odată cu obținerea aprobării de urgență pentru un vaccin împotriva COVID.
Autorităţile europene caută soluţii pentru a crește producţia unor medicamente cu probleme de disponibilitate, care sunt și mai greu de accesat odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19.
Anul 2020 a adus numeroase noutăți în domeniul insuficienței cardiace, de la date privind epidemiologia acestei afecțiuni, până la o nouă definiție a celei mai severe forme, șocul cardiogen.
Una dintre prezentările sesiunii de Cardiologie a conferinței „Zilele Viața Medicală”, care a avut loc pe 13-14 noiembrie, a fost susținută de conf. dr. Ruxandra Jurcuț și a abordat sindromul Marfan și noile recomandări terapeutice pentru acești pacienți.
Timp de două zile, specialiști de top s-au reunit și au oferit informaţii știinţifice la zi în cadrul primei ediţii a evenimentului anual „Zilele Viaţa Medicală”.
Anul acesta, România a fost reprezentată la ESC 2020 Virtual Competition de o echipă de medici rezidenţi cardiologi care a reușit să obţină premiul I.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe