Newsflash
REUNIUNI

De la cancerul de colon și cel pancreatic la gastroenterologie verde

de Demostene ŞOFRON - iul. 12 2024
De la cancerul de colon și cel pancreatic la gastroenterologie verde

Peste 1.200 de persoane au participat, la Cluj-Napoca, la cea de-a 43-a ediţie a Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă.

Ediţia de anul acesta a congresului s-a desfășurat într-o locaţie surpriză, excelent aleasă – BT Arena –, un loc care a eliminat din start înghesuiala, având în vedere numărul mare de participanţi. „Mi-am dorit să facem ceva reprezentativ. Am transformat Sala Polivalentă într-o sală de conferinţe de înalt nivel și înaltă reprezentativitate teoretică și practică. Astfel de manifestări vin tot mai multe și când ai peste 1.000 de participanţi, nicio altă locaţie sau zonă nu-ţi oferă asemenea deschideri organizatorice”, mi-a mărturisit prof. dr. Marcel Tanţău, președintele congresului și al Societăţii Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH).

În România, 6% din populaţia cu vârsta de 65 de ani – aproape 1 din 20, dacă nu chiar 1 din 10 – va face cancer de colon. La 25%, poate și mai mult, dintre cei cu vârsta de 50 de ani, găsim polipi pe care dacă îi rezecăm le aducem multă alinare. (Prof. dr. Marcel Tanţău)

Lucrările știinţifice au abordat teme diverse, cancerul de colon fiind cea mai importantă dintre ele. Referitor la acest subiect, președintele SRGH a subliniat că numărul de cazuri este în continuă creștere, dar există și programe de screening, cu ajutorul cărora afecţiunea poate fi depistată în stadii incipiente, un aspect extrem de important: „Sigur că încă nu avem un program naţional (...) dar, din fericire, avem mai mulţi pacienţi, în special tineri, care-și fac examinări. Un diagnostic în fază incipientă are aproape 100% șansă de supravieţuire, ceea ce este fantastic. Deranjul este minimal, există un anumit disconfort, dar o colonoscopie de screening corect efectuată poate garanta o bătrâneţe liniștită. [Ea este recomandată] o dată la zece ani, conform ghidurilor, dar efectuarea ei la cinci ani e deja un lucru de bun-simţ”.

Subiecte actuale și concepte noi

Printre subiectele dezbătute s-au numărat cancerul pancreatic și cel de cardie: „A crescut foarte mult, ca incidenţă, cancerul pancreatic, legat de obezitate și de un stil de viaţă agresiv nutriţional – alimentaţie hipercalorică în special. Și tot la vârste mai tinere a crescut numărul cazurilor de cancer de cardie, partea superioară a stomacului, care este dat tot de obezitate, de reflux și de modificarea mucoasei esofagului inferior. Acesta duce în final la adenocarcinom”, a spus prof. 
dr. Marcel Tanţău. 

Pe lângă paleta largă de subiecte dezbătute, ediţia de anul acesta a congresului s-a evidenţiat și prin organizarea unor mese rotunde interdisciplinare, dar și prin sesiunile dedicate tinerilor specialiști. „Trebuie să menţionez o masă comună pe care am avut-o, în ideea de a uni cei doi poli, copilul și adultul. Un alt plus se regăsește în prezenţa tinerilor medici care se vor specializa în gastroenterologie și care și-au făcut un decalog al lor. Ei au avut sesiunile lor, și-au prezentat cazurile, unele chiar deosebite, au avut ocazia de a interacţiona cu experţii. Aș mai sublinia (...) atenţia pe care am acordat-o colegilor din spitalele neuniversitare, șansa de a-și prezenta cazurile avute, un schimb util de experienţă.”

Tot cu acest prilej a fost avansat conceptul de Green Gastroenterology (gastroenterologia verde), un „prilej de promovare a unor practici sănătoase de alimentaţie, de mișcare, de medicaţie, chiar un stil de viaţă ecologic, care protejează planeta și pe noi deopotrivă. Până în 15 august plănuim să realizăm o ascensiune ecologică pe ruta Bâlea Cascadă - Bâlea Lac, fie pe jos, fie cu bicicleta. Transmitem astfel un mesaj limpede: viitorul nostru trebuie să fie verde, iar ecologia – esenţa viitorului nostru”, a conchis președintele SRGH.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe